Δεν υπάρχει λύση εκτός Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δηλώνει ο Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο «Δράσε για την Κληρονομιά! Προωθώντας τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, μεταξύ κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών». ΓΤΠ – Σταυρος Ιωαν.




Την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, παράλληλα, ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας έχουν ενισχύσει στο εσωτερικό της Τουρκίας τον Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι η Τριμερής μπορεί να έχει αποτελέσματα, ενώ σημειώνει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει συναντήσεις εντός Νοεμβρίου με τις εγγυήτριες δυνάμεις προκειμένου να προετοιμαστεί και μία άτυπη Πενταμερής.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και στόχος όλων πρέπει να είναι η θετική κατάληξη. Μια από τις προϋποθέσεις για επιτυχή κατάληξη είναι και ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ”, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης. Σχολιάζοντας αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι πρέπει να διευκρινιστεί το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συμφωνημένη βάση επίλυσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές που φαίνονται να υπάρχουν ως προς το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πολιτική ισότητα όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. ¨Υπάρχει μια απαίτηση από την άλλη πλευρά για θετική ψήφο επί όλων των θεμάτων κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργικότητα της λύσης”, αναφέρει.

Αναφορικά με το αν στην Τριμερή θα συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα να αποφασίσει για το στόχο της συνάντησης. “Η δική μας προσέγγιση είναι ότι τα αποτελέσματα τόσο της Τριμερούς όσο και της άτυπης Πενταμερούς να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης”.

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την διαδικασία εκλογής ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι σίγουρα έχει σημασία ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. “Δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε πρόθεση να επέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Θεωρώ, όμως, μια ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Οσερζάι ως μια αρνητική εξέλιξη”, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης

Αήθης πρόκληση των Τούρκων στον ΟΗΕ για ΑΟΖ: Η Κύπρος απαντά με νομικά μέτρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: