Δεν έχω πρόβλημα με τη ρωσική βοήθεια στη Συρία, λέει ο Τραμπ: Οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι!

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους παίκτες της πρωταθλήτριας ομάδας στο Χόκεϊ St. Louis Blues. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα ο ίδιος αν η Συρία έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία αναφορικά με την αντίδραση της Δαμασκού εναντίον της Τουρκίας και φάνηκε να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν είναι “άγγελοι”.

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι Κούρδοι πολέμησαν με την Αμερική εναντίον των τζιχαντιστών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη πριν από την συνάντηση του με τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella, ο Τραμπ δήλωσε ότι προτιμά να χτυπήσει την Άγκυρα με κυρώσεις παρά να πολεμήσει στην περιοχή.

“Αν η Συρία θέλει να αγωνιστεί για να πάρει πίσω τη γη της, αυτό εξαρτάται από αυτούς και την Τουρκία”, είπε. “Υπάρχει πολλή άμμος με την οποία μπορούν να παίξουν”, πρόσθεσε. “Η Συρία μπορεί να έχει κάποια βοήθεια από τη Ρωσία και αυτό είναι εντάξει”, είπε.

Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Τράμπ, παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση της κατάστασης στη Συρία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι Κούρδοι της Συρίας “προστατεύονται πολύ καλά. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι άγγελοι”, ανέφερε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στο κανάλι FOX ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

“Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν”, δήλωσε. “Ο πρόεδρος Τραμπ θεώρησε ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για να του μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο – πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει την εισβολή στη Συρία. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα με πολλά κράτη στο παιχνίδι, πολλούς μη κρατικούς φορείς και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση».

Τα σχόλια του κ. Πομπέο ακολούθησαν δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, στο Sky News ότι θα μιλήσει μόνο με τον Πρόεδρο Τραμπ για μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Αργότερα διευκρίνισε τα σχόλιά του. Είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι τελικά θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον κ. Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ σχετικά με την υπόσχεση του Ερντογάν να παραμείνει μακριά από τα κουρδικά εδάφη στη Συρία, και ειδικά την πόλη Κομπάνι. Ο κ. Πομπέο έλαβε επίσης την ίδια δέσμευση από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και όπως είπε «δεν θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία» ή «καλό για τον κόσμο» επειδή είναι μια μεγάλη πόλη με μεγάλο πολυεθνικό άμαχο πληθυσμό.

“Χρειάζεται να σταματήσουν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός, ώστε σε κάποιο σημείο να αρχίσουμε να ασχολούμαστε ξανά με το θέμα”, ανέφερε.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: