Χριστοδουλίδης: Συμφωνώ απόλυτα με τον Τσαβούσογλου, οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Photo ΚΥΠΕ




“Δεν πρέπει να συζητούμε για χάρη των συζητήσεων στο Κυπριακό και άρα οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως συμφωνεί επ’ αυτού με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος μίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Τουρκία στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ,

  • Έχουμε μια αναθεωρητική Τουρκία, είτε αυτό αφορά τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε τη συμπεριφορά της ευρύτερα στην περιοχή, δεν είναι μόνο η Συρία , υπάρχουν κι άλλα πολλά ανοιχτά μέτωπα από τουρκικής πλευράς, σημείωσε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι γειτονικό κράτος, δήλωσε.

Και πρόσθεσε λέγοντας, υπήρξαν αποτελέσματα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία του 2017 , που εν πολλοίς καθόρισαν και το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς για δύο χρόνια δεν υπήρξε εκείνο που εμείς επιθυμούσαμε, δηλαδή συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας.

  • Τώρα, ανέφερε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει και επιθυμία και δέσμευση από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας ένα σημαντικό ορόσημο, που είναι η συνάντηση στο Βερολίνο. Δικός μας στόχος, είμαι σίγουρος και για τον ΓΓ, θέλω να πιστεύω και για την τ/κ πλευρά, είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, από εκεί, που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάγνωση μας όσον αφορά την Τουρκία, επειδή ενδεχόμενες δηλώσεις και ενέργειες της, όπως αυτές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη νεκρή ζώνη, να αποσκοπούν να επιβάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέα δεδομένα, επιχειρώντας να αλλάξουν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, υπογράμμισε.

Μέχρι το Βερολίνο χρειάζεται ένας πολύ προσεκτικός χειρισμός. Κάποιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αναμένεται να ενισχυθούν. Στο Βερολίνο πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι η ώρα που θα κριθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, τόνισε.

  • Πρώτιστος στόχος στο Βερολίνο είναι να καθοριστούν οι «Όροι Αναφοράς». Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί υπήρξε συναντίληψη στους «Όρους Αναφοράς». Οι «Όροι Αναφοράς» θα οδηγήσουν σε ένα ξεκαθάρισμα και του επιδιωκόμενου στόχου, που για μας δεν τίθεται θέμα αλλαγής του, δήλωσε.

Από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προϋποθέτει κάποια δεδομένα και πρώτα απ’ όλα τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ώστε να υπάρχει πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, υπογράμμισε.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου, ότι δεν πρέπει να συζητούμε για χάρη των συνομιλιών. Άρα, για να συνομιλούμε και να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης θα πρέπει να υπάρχει το αναγκαίο περιβάλλον, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο και η ενδεχόμενη Πενταμερής παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στόχο έχουν να οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από τα μέτρα που λήφθησαν από την Ε.Ε κι αν αυτά μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία από τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πώς θα ήταν τα πράγματα αν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ε.Ε.

Ο ίδιος, τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό πως πέραν από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποφασίστηκαν και στοχευμένα μέτρα ενάντια σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες. Κάτι που όπως είπε κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα η οποία πέραν των όσων έχει κάνει στην Κύπρο έχει εισβάλει δυο φορές στη Συρία και παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε την ίδια ώρα ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν περνά απαρατήρητη και προβληματίζει όλα τα γειτονικά κράτη. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, η μοναδική επιλογή που έχουμε είναι η λύση του Κυπριακού η οποία θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com 

Η Ελληνική Τράπεζα εξαγόρασε το ποσοστό της MetLife που κατείχε στην Hellenic Alico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: