Χαρούμενα … κομμουνιστικά γενέθλια; Σάλος από tweet του Τραμπ για τα 70χρονα της Κίνας

File Photo: Αμερικανική σημαία στην Πλατεία Τιενανμέν. EPA, WU HONG




Συγχαίροντας τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπινγκ για την 70η επέτειο της κομμουνιστικής επανάστασης στην Κίνα – έχοντας κατ’ επανάληψη αποκηρύξει τον σοσιαλισμό σε οποιαδήποτε εκδοχή του – ο

Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει εχθρούς και φίλους στο αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο.

Ηταν την 1η Οκτωβρίου του 1949 όταν ο Μάο Τσετούνγκ ανακήρυξε την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πλατεία Τιενανμέν, καθώς οι υποβοηθούμενοι από τις ΗΠΑ εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι Σεκ υποχώρησαν στο νησί της Ταϊβάν.

Αμερικανοί βουλευτές άσκησαν δριμύτατη κριτική χθες στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, σε ευθεία αντίθεση με το συγχαρητήριο tweet του Τραμπ προς τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ για την 70η επέτειο.

Ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μίτς Κακόνελ, δήλωσε πως η επέτειος στην Κίνα χρησιμεύει για να θυμηθούμε ότι “πολλά εκατομμύρια ζωές χάθηκαν υπό το Κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς”, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από πολλούς πολιτικούς του κόμματος του Προέδρου Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τομ Κότον και Μπεν Σας επικέντρωσαν στις αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με τον Κότον να αναφέρει ότι καταδεικνύουν το τίμημα “του μακάβριου 70χρονου ελέγχου από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας”.

Πάντως ο πρόεδρος Τραμπ δεν προέβη σε δηλώσεις και περιορίστηκε στο συγχαρητήριο tweet προς τον Κινέζο ομόλογό του:

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τα παίζει όλα για όλα ο Τραμπ: «Πραξικόπημα» χαρακτηρίζει τη διαδικασία καθαίρεσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: