Χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη Συρία ο γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Photo via Twitter, @NATOpress




Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και τέθηκε χθες το βράδυ σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.

Ο γγ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, συμφώνησαν σε μια μελλοντική πορεία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το βράδυ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όλοι γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία είναι εύθραυστη, δύσκολη και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Πομπέο υποβάθμισε τις αναφορές για συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Υπήρξε κάποια δραστηριότητα σήμερα, αλλά επίσης είδαμε και κάποια θετική δραστηριότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως χρειάζονται συντονισμένα μέτρα ώστε οι μαχητές των συροκουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μπορούν να αποχωρήσουν από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τουρκικών δυνάμεων.

«Ελπίζουμε πως μέσα στις επόμενες ώρες πως και οι Τούρκοι, που ήταν μέρος τςη συμφωνίας δίπλα σε εμάς, όπως και οι μαχητές του YPG στην περιοχής να λάβουν σοβαρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν νωρίτερα σήμερα την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο ηγέτης των Κούρδων δέχεται ζώνης ασφαλείας, αλλά όχι την εθνοκάθαρση από την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: