Brexit: Τα’ χουν χάσει οι δημοσκόποι για το τί πραγματικά θέλουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι

File Photo: EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Οι βρετανικές εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν να επιλύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές: το Brexit έχει μπερδέψει τις παραδοσιακές πολιτικές συντεταγμένες και οι δημοσκόποι

δηλώνουν πως τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο από ποτέ να διαπιστώσουν κατά πόσον οι ψηφοφόροι τους λένε την αλήθεια.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, πολλές από τις οποίες υποτίμησαν την υποστήριξη προς το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, αλλάζουν τις επιλογές τους στο ποιούς πρέπει να ρωτήσουν και πώς, και επιχειρούν νέους τρόπους για να κατανοήσουν τους ψηφοφόρους – ίσως καλύτερα απ’ ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι καταλαβαίνουν τον εαυτό τους.

Με τη διαδικασία του Brexit ανεπίλυτη και τις αγορές στα όρια, το στοίχημα είναι μεγάλο. Ομως, το διχαστικό ερώτημα για το κατά πόσον και πώς πρέπει να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιπλέξει την δημοσκοπική τέχνη της εξεύρεσης μερικών χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

  • Οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν ανάμεσα στα δυο βασικά κόμματα στις εκλογές του 2017 σε τέτοιο βαθμό που οι δημοσκόποι είχαν να δούν από το 1966. Κι όσο περισσότερος κόσμος αλλάζει γνώμη, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να εξάγει κανείς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Τώρα οι πολίτες επίσης μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά αυτό ισχύει για μεγαλύτερο αριθμό κομμάτων, καθώς το  Brexit ενισχύει νέα και μικρότερα κόμματα, όπως το Brexit Party και τους φιλοευρωπαίους   Liberal Democrats. Ετσι, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων γίνεται ακόμη πιο απρόβλεπτη.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Βρετανία έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, με πιο πρόσφατη την αδυναμία τους να καταγράψουν την μεταστροφή που σημειώθηκε και οδήγησε στην απώλεια της πλειοψηφίας από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς.

Σήμερα, ανάλογα με ποια από τις πέντε – έξι εγκυρότερες δημοσκοπήσεις βλέπεις, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είτε προηγούνται κατά 15 μονάδες από τους Εργατικούς του Τζέρεμπι Κόρμπιν, είτε συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά.

Ολα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, αλλά διαφωνούν για τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Οι δημοσκόποι λένε πως ακόμη και το πώς ψήφισε ο κόσμος την τελευταία φορά – πληροφορία κρίσιμη για την εξεύρεση αντιπροσωπευτικού δείγματος –  είναι κάτι που δεν μπορεί με βεβαιότητα να βρεθεί.
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2018, το 41% των ερωτηθέντων έλεγε ότι ψήφισε Εργατικούς. Δυο χρόνια αργότερα, η αναλογία των ερωτηθέντων που είπαν πως ψήφισαν Εργατικούς έπεσε στο 33%, κάτι που δείχνει ότι οι μετέχοντες στις δημοσκοπήσεις έλεγαν ψέματα μάλλον για να δείξουν ότι στήριξαν τον νικητή.

Ετσι, αναζητούνται τακτικές: Ο Ανταμ Ντράμοντ της Opinium δηλώνει πως η εταιρία του είχε πιο ακριβή αποτελέσματα όταν έκανε ως πρώτη ερώτηση στον μετέχοντα στη δημοσκόπηση το αν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές κι όχι όταν έδινε μια λίστα κομμάτων προκειμένου ο ερωτώμενος να απαντήσει ποιο κόμμα ψήφισε.

Αλλοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν νέες πληροφορίες προκειμένου να εξερευνήσουν την υπόγεια εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Η Deltapoll αναζητά τρόπους για να  εντοπίσει την “συναισθηματική αιτιολόγηση” της επιλογής των ψηφοφόρων, καταγράφοντας απαντήσεις σε διάφορα πολιτικά θέματα. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση της πολιτικής συμπεριφοράς πιο έγκυρα, οπότε να γίνει η προσέγγιση της μελλοντικής ψήφου.

Οι τυπικές πολιτικές δημοσκοπήσεις γίνονται με δείγμα 1000 έως 2000 ατόμων, πραγματοποιούνται online και παρέχουν τελικώς μια “φωτογραφία της στιγμής”.

Οι δημοσκόποι επιμένουν πως το δείγμα των δημοσκοπήσεων είναι καθοριστικό για την εγκυρότητά τους. Ετσι, εισάγονται επιπλέον συντεταγμένες όπως η ηλικία, το φύλο και το εισόδημα, αλλά και περισσότερο “σε βάθος” κριτήρια όπως προηγούμενες εκλογικές επιλογές, το ενδιαφέρον για την πολιτική καθώς και το μορφωτικό επίπεδο.

Η YouGov και Ipsos MORI λένε πως ασχολούνται πολύ περισσότερο με το θέμα του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής με την πολιτική των ερωτώμενων καθώς και με το μορφωτικό τους επίπεδο. Αρα, η προτίμηση των δημοσκόπων είναι να τους απαντούν πιο μορφωμένοι και πιο πολιτικά ενεργοί ψηφοφόροι.

Με πληροφορίες από Reuters

Ιαπωνία: Στους 66 οι νεκροί και 200 τραυματίες από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαγκίμπις

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: