Bloomberg: “Χάδι” οι κυρώσεις του Τραμπ και της ΕΕ για το τουρκικό θράσος στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. EPA, PETE MAROVICH, POOL




Η πρακτική αντίδραση σε επίπεδο κυρώσεων που μέχρι σήμερα έχει δοθεί στην τουρκική εισβολή στην Συρία δεν αντιστοιχεί ούτε στο μέγεθος της διεθνούς κατακραυγής ούτε στο μέγεθος της καταστροφής που προοιωνίζεται η συνέχιση της τουρκικής δράσης στη Συρία, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται πολύ πιο αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

“Μέχρι σήμερα η αντίδραση είναι περιορισμένη” αναφέρει στο δημοσίευμά του το πρακτορείο, αναφερόμενο στις κυρώσεις τόσο από πλευράς Ευρωπαίων όσο και από πλευράς ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίου “δίστασαν να επιβάλλουν πλήρες στραταιωτικό εμπάργκο” στην Τουρκία ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, έχοντας κατ’ αρχήν δώσει “πράσινο φως” στον Ερντογάν να εισβάλει, με τις κυρώσεις που επέβαλε δεν μπορεί να τον σταματήσει.

“Θα χρειαστούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα για να παρεμποδιστεί η εισβολή στο να παράξει ανθρωπιστική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Κούρδοι εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές, προϊδεάζοντας για μια νέα προσφυγική κρίση. Ενας εφιάλτης για την ασφάλεια βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς εκατοντάδες συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους δραπετεύουν από τις φυλακές. Τα χειρότερα έρχονται καθώς ο Σύρος δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασαντ στέλνει δυνάμεις στην περιοχή, ενθαρρυμένος από την απόσυρση της μικρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας”, αναφέρει το Bloomberg.

Αναφερόμενο το δημοσίευμα στον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέρει ότι οι επιδιώξεις του στην Συρία ξεπερνούν την απώθηση των Κούρδων μαχητών από τα τουρκικά σύνορα. “Η συμπεριφορά του στρατού του και των συμμάχων του στο πεδίο της μάχης δείχνει πιο δυσοίωνους στόχους. Ηδη έχουν υπάρξει ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου… ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, λέει ότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την εισβολή πέραν των αρχικών σχεδιασμών”.

“Η Τουρκία απάντησε στις επικρίσεις με επιθετικότητα, στη ρητορική της και στη δράση της” επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ενδεικτικό του θράσους της Τουρκίας ήταν η επίθεση εναντίον φυλακίου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία.

“Η συμπεριφορά αυτή απομακρύνει κάθε ελπίδα ότι η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Εδώ και χρόνια η Τουρκία έχει αποδείξει ότι οι αξίες και οι απόψεις της για τον κόσμο είναι αντιθετικές με εκείνες της Δυτικής συμμαχίας” εκτιμά το Bloomberg και επικαλείται την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, καταλήγοντας ότι ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να αποδεχθούν πλέον την πραγματικότητα.

“Αν και το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει επίσημο τρόπο αποβολής των μελών του, πρέπει να κινηθεί γοργά για να περιορίσει το ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία. Η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών από την Τουρκία θα ήταν ένα καθαρό αρχικό σήμα. Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη και στρατεύματα πρέπει παρομοίως να περιορίσουν την παρουσία τους στο μίνιμουμ ενώ η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να περιοριστεί δραματικά. Η συμμαχία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στην έκκληση της Ελλάδας για ναυτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων – σε περίπτωση που ο Ερντογάν θέσει σε εφαρμογή τις απειλές του”, καταλήγει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη στους Κούρδους, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να πιέσει για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων.

“Ακόμη και τότε η ζημιά θα’ χει γίνει” ολοκληρώνει το δημοσίευμα, “ο Τραμπ κατασκεύασε ένα κολοσσιαίο χάος σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τόσους πολέμους”.

Πηγή: Bloomberg

Χαλαρές κυρώσεις από τον Τραμπ στην Τουρκία: Δεν τόλμησε να ενοχλήσει τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: