Αυστραλία: Σκοτώνουν τα άλογα κούρσας πριν γεράσουν για να καλύψουν… διατροφικές ανάγκες

Η ένωση για την προστασία των αγωνιστικών αλόγων δήλωσε ότι παρακολούθησε για δύο χρόνια ένα σφαγείο, βόρεια του Μπρίσμπεϊν (σ.σ. πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ). ΑΠΕ-ΜΠΕ




Πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει λάβει στην Αυστραλία, το φαινόμενο σφαγιασμού των αλόγων, που αποσύρονται από τις ιπποδρομίες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα άλογο μπορεί να ζήσει από 25 έως 30 χρόνια, ενώ ένα άλογο κούρσας, αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά από οκτώ ή εννιά χρόνια καριέρας.

  • Τα ευρήματα διετούς δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε η αυστραλιανή Ραδιοφωνία (ABC), είναι εντυπωσιακά, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για «βιομηχανική κλίμακα». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση αποσύρονται από τις ιπποδρομίες, περίπου 8.500 άλογα, σημαντικό ποσοστό των οποίων, οδηγείται στον θάνατο, προκειμένου να καλυφθούν διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής.

Βέβαια στην αχανή ήπειρο, υπάρχουν και περιοχές, όπως αυτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι Αρχές των οποίων, απαιτούν κι εφαρμόζουν μία «δεύτερη ζωή» για τα άλογα κούρσας. Από την πλευρά της βιομηχανίας που έχει ως επίκεντρο τις ιπποδρομίες, υποστηρίζεται πως μόλις το 1% από αυτά τα άλογα καταλήγουν στην σφαγή.

  • Σύμφωνα, όμως με τον Πολ ΜακΓκρίβι, καθηγητή της επιστήμης συμπεριφοράς και της καλής μεταχείρισης των ζώων, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος μελετά τους καθαρόαιμους ίππους τα τελευταία 25 χρόνια, περίπου 4.000 άλογα «εξαφανίζονται» κάθε χρόνο.
  • «Μιλάμε για την καταστροφή των ζώων σε βιομηχανική κλίμακα», είπε ο καθηγητής στην ABC και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ζώα που υποφέρουν, δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να υπερασπιστεί αυτή την πρακτική».

Η ένωση για την προστασία των αγωνιστικών αλόγων δήλωσε ότι παρακολούθησε για δύο χρόνια ένα σφαγείο, βόρεια του Μπρίσμπεϊν (σ.σ. πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ), και διεπίστωσε πως στο συγκεκριμένο σημείο, θανατώνονταν περίπου 500 άλογα σε μηνιαία βάση!

  • «Είναι ένα σφαγείο που σκοτώνει τα άλογα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Το κρέας πηγαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης στην Ιαπωνία και στην Ρωσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εν λόγω ένωσης, Ελιο Τσελότο στην ABC, αποδεικνύοντας τους ισχυρισμούς του με καταγεγραμμένες εικόνες, στις οποίες υπάλληλοι εμφανίζονται να κτυπούν βάναυσα τα ανυπεράσπιστα ζώα.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται από την συγκεκριμένη έρευνα, στο συγκεκριμένο σφαγείο εντοπίσθηκαν ζώα μέσω του επίσημου ηλεκτρονικού μητρώου της βιομηχανίας αλόγων, το αυστραλιανό «Stud Book». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από μόνο μία χρονική περίοδο 22 ημερών, η σφαγή περίπου 300 αλόγων, τα οποία είχαν κερδίσει συνολικά, έπαθλα περίπου πέντε εκατομμύρια δολλάρια Αυστραλίας (σ.σ. τρία εκατομμύρια ευρώ) σε αγώνες.

Η αντίδραση τις κυβέρνησης του Κουίνσλαντ ήταν άμεση, με τον υπουργό Αθλητισμού Στέρλινγκ Χίντσκλιφ, να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «συγκλονιστικές» και να προσθέτει ότι έχει μεριμνήσει προκειμένου να επικεφθούν το σφαγείο, επιθεωρητές των αρμοδίων αρχών.

«Η κακοποίηση των ζώων είναι αποτρόπαια. Οι κατηγορίες της σκληρότητας κατά των ζώων θα διερευνηθούν», τόνισε ο Χίντσκλιφ.

Από την πλευρά του, ο Ζιλ Τόμπσον, διευθυντής αγωνιστικών δραστηριοτήτων στη Βικτώρια, δήλωσε «αηδιασμένος από τις φρικτές εικόνες» που μεταδόθηκαν προ ημερώνς από τον σταθμό «Everest» του Σίδνεϊ και πρόσθεσε: «Η ευημερία των αλόγων δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την αυστραλιανή βιομηχανία αλόγων και η προτεραιότητα για όλους πρέπει να είναι να βρούμε ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους τους υγιείς καθαρόαιμους που σταματούν να τρέχουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο μεγάλος τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ παντρεύτηκε τη σύντροφό του Μέρι Περέγιο στη Μαγιόρκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: