FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει τη θέληση αλλά και το θάρρος να αντιμετωπίσει το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί την ελευθερία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων, και να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γιώργου Κάρυου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

  • Ο κ. Προδρόμου είπε πως «με ξεκάθαρες επεκτατικές βλέψεις που υλοποιούνται και εδώ δίπλα μας στη Συρία, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει και προσπαθεί να αλλοιώσει μόνιμα και να εκτουρκίσει ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας, ενώ εισβάλλει στη θάλασσα και επιχειρεί να σφετεριστεί ένα μεγάλο κομμάτι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απειλεί με εποικισμό και αυτή την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία όφειλε να αποδώσει στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακόμα και πριν από τη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν παύει να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση με επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις και στη νεκρή ζώνη, επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι εδώ και δυο χρόνια, από την επαύριο του αδιεξόδου που η Τουρκία προκάλεσε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει διαρκώς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν, με στόχο να αξιοποιηθεί και η μεγάλη διπλωματική επιτυχία που ήταν να συμπεριληφθεί από τον Γ.Γ. των Η.Ε. και το ζήτημα της ασφάλειας, με τη σαφή αναφορά σε κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος ηγεμονίας μέσω εγγυήσεων και σε αποχώρηση του τουρκικού στρατού μαζί με τη λύση.

  • «Η προσπάθεια μέχρι τώρα προσκρούει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και στην απροθυμία της να αφήσει εμάς τους Κυπρίους μέσα από έναν συμβιβασμό να βρούμε ένα κοινό μέλλον σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, σε ένα κράτος δικαίου και μια δημοκρατία που θα σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων», είπε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, προχωρεί στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, ενώ αναφέρθηκε στη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και στα μέτρα – κυρώσεις που επιβάλλονται για πρώτη φορά από την ΕΕ, με την ιδιαίτερη περίπτωση συμπαράστασης από τη Γαλλία, όπως ακούσαμε και χτες ακόμα, καθώς και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και την επαναβεβαίωση των αποφάσεων του Σ.Α. για την Αμμόχωστο.

Αυτές τις μέρες, είπε επίσης, φαίνεται ότι ο Γ.Γ. επιμένει σε πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού προηγηθεί η ανάλογη προετοιμασία.

  • «Ο ΠτΔ και η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε βεβαίως θετικά και προσβλέπει, αφού η Τουρκία εγκαταλείψει όλες τις επιθετικές μεθοδεύσεις, επιτρέποντας να επικρατήσει και το κατάλληλο κλίμα, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Επιδιώκοντας μια χώρα πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς την κηδεμονία της Τουρκίας είτε μέσω εγγυήσεων και στρατιωτικής παρουσίας είτε μέσω στρεβλώσεων που θα της δίνουν έλεγχο του πολιτεύματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει θέληση, αλλά και το θάρρος θα έλεγα να αντιμετωπίσει το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί την ελευθερία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων και να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αντιμετωπίζοντας αποφάσεις των Η.Ε. και αρχές και κανόνες της Ε.Ε., του διεθνούς δικαίου».

  • Ακόμα, ανέφερε ότι θα διαφανεί αν ακόμα η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πραγματικά τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί στη βάση των κυπριακών συμφερόντων.

«Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το αδυσώπητο πρόσωπο που δείχνει το επικίνδυνο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν με τη μεγαλομανία ενός νεο-οθωμανισμού, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Πρέπει με ενότητα να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ας αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις και κουράγιο από την τεράστια παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι αγώνες για την ελευθερία και θυσίες όπως αυτή του Γιώργου Κάρυου, εδώ στον Αστρομερίτη», ανέφερε τέλος.

ΚΥΠΕ
27/10/2019

Προδρόμου: Εναπόκειται στον Γκουτέρες να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για Κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: