Αξιέπαινος ο Γκουτέρες για Κλίμα, απαράδεκτος για Κύπρο: Αγνοεί την κατοχή και την πειρατεία

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες. ΓΤΠ, Δ. ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πριν λίγες μέρες, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στην περίπτωση της Κύπρου.

Όπως και οι προκάτοχοί του, αγνοεί την τουρκική κατοχή που εδραιώνεται με τη χρήση βίας και αγνοεί τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας με την απειλή χρήσης βίας.

  • Σήμερα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημαντική από κάθε άποψη πρωτοβουλία του για τη σύνοδο κορυφής που αφορούσε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν, με τον ξεσηκωμό της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν τη διαφορά για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό όταν οι επικεφαλής τους επιδεικνύουν τόλμη, έχουν φαντασία και στέκονται κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα, κυρίως επιχειρηματικών κολοσσών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, ακτιβιστών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και αρκετών χωρών, κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα μορφή πίεσης προς τις εξουσίες μικρών και μεγάλων κρατών, με σκοπό να λάβουν μέτρα προτού να είναι αργά.

  • Ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο της συνόδου κορυφής και των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν ήταν η έντονη αντίδραση νέων ανθρώπων στις καταστροφικές πολιτικές. Όπως ειπώθηκε, ο ρυθμός αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι 20% ταχύτερος από ό,τι την περασμένη δεκαετία. Εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό τους, ο κόσμος θα βρίσκεται στα πρόθυρα καταστροφής μέχρι το 2040, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα.

Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής στην έδρα του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, αλλά και τη συνάντηση της νεολαίας που έγινε δυο μέρες προηγουμένως, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και πορείες από τη Μόσχα έως το Μανχάταν, από το Βερολίνο έως την Ουάσινγκτον.

Η συντονισμένη «κλιματική απεργία» σε περισσότερες από 150 χώρες παρείχε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις για να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει να μην αναγνωρίζει τις επιστημονικές έρευνες και να αμφισβητεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

  • Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία έκλεψε την παράσταση στη σύνοδο υψηλού επιπέδου και έγινε το πρόσωπο αναφοράς των μαζικών κινητοποιήσεων για τη σωτηρία του πλανήτη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε τον ρόλο της ως ηγετική φυσιογνωμία του παγκόσμιου κινήματος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την υποδέχθηκε στην Ουάσινγκτον, λέγοντάς της ότι «εσύ και εγώ είμαστε ομάδα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αξίζει λοιπόν συγχαρητήρια που στάθηκε κριτικά απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών, καθώς και για τη μεγάλη συμβολή του σ’ αυτή την πρωτοβουλία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα πριν να χαθεί κάθε ελπίδα. Θα πρέπει όμως αυτή τη σωστή και αξιοπρεπή συμπεριφορά να κρατά για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού που εκπροσωπεί, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος μπροστά στο συνεχές τουρκικό έγκλημα που διαπράττεται στην Κύπρο. Κι όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγνοεί προκλητικά την κατοχή, τον εποικισμό, την κλοπή και την πειρατεία, στην ουσία προσφέρει άλλοθι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν να προωθεί τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και να διαταράσσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Μόνο ο Γκουτέρες συγκαλύπτει την Τουρκία ή το πρόβλημα ξεκινάει και από τη Λευκωσία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: