Aβέβαιο το μέλλον των πυραυλακάτων: Εμπαιγμός 600 εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας

File Photo: Στιγμιότυπο από την προγραμματισμένη εθνική άσκηση “ΟΡΜΗ 3/19” με πυραυλάκατο Super Vita. Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με τα χιλίων βασάνων συνεχίζεται το μέλλον της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που γι’ ακόμη μια φορά φτάνει στο σημείο «μηδέν» για τους εργαζομένους των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι πληρώνονται μόνο με τα χρήματα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρις ότου παραδοθεί το έργο των δυο πυραυλακάτων Super Vita.

  • Οι ίδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες περνούν γι’ ακόμη μια φορά το μαρτύριο της σταγόνας κι αυτό διότι μέχρι σήμερα τα περίπου 70.000.000 εκ. ευρώ που προορίζονται γι’ αυτούς δεν αποδεσμεύονται από το υπουργείο οικονομικών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι παγώνουν ξανά οι εργασίες που γίνονται για τις δυο πυραυλακάτους που βρίσκονται σ’ αυτά τα ναυπηγεία. Δεν πρόκειται για μέτρο πίεσης των 600 εργαζομένων αλλά για λόγους βιοπορισμού.

Μπορεί τα ναυπηγεία να είναι μια υπόθεση του υπουργείου οικονομικών, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με την άμυνα της χώρας, τη ναυτική παράδοση και τις τεράστιες γνώσεις του εργατικού δυναμικού που έχουν βάλει πλάτη πολλές φορές για το Πολεμικό Ναυτικό. Άρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κι εκείνο λόγο διότι στην Ελευσίνα βρίσκονται οι πυραυλάκατοι, αλλά και χωρίς τον Σκαραμαγκά τι θα γίνουν τα υποβρύχια τύπου 214….

Πιέσεις Παναγιωτόπουλου προς Σκυλακάκη

Πληροφορίες λένε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ασκήσει πιέσεις στην υπόθεση, επαναλαμβάνοντας προς τους αρμοδίους ότι δεν μπορεί να μιλάμε για επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Στόλου κι όλα να σταματάνε ξαφνικά.

  • Ο υπουργός περιμένει την επιστροφή του ομολόγου του στο οικονομικών ώστε να συζητήσουν περισσότερο το θέμα, κυρίως των εργαζομένων που έχουν φτάσει σε τέλμα την στιγμή που οδεύουν και οι δυο πυραυλάκατοι στην ολοκλήρωση των εργασιών.
    Πάντως εκείνο που φαίνεται και μέσα από τους «οικονομικούς τσάρους» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι πως το υπουργείο οικονομικών αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια ιδιαίτερα σκληρή δημοσιονομική πολιτική.
  • Οι προτάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα των ναυπηγείων Ελευσίνας και των εργαζομένων (αλλά και γι άλλα θέματα που τρέχουν) που ούτως ή αλλιώς πληρώνονται το 70% του μισθού τους από το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν μείνει στην άκρη και προκρίνονται άλλες μέθοδοι.
  • Η ασκηθείσα πολιτική του υπουργείου οικονομικών προς το υπουργείο Εθνικής άμυνας δείχνει ανελαστική, μπροστά στον σχεδιασμό και τις απαιτήσεις που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι εδώ κάπου έρχεται το οξύμωρο που παρατηρείται μέσω των πολιτικών δηλώσεων.

Από την μια πλευρά έχει ακουστεί από σχεδόν όλα τα πολιτικά χείλη πως οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές για επαύξηση αυτής της ισχύος. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε την ασύμμετρη τουρκική απειλή που προχωρά σταδιακά σε ποικίλες προκλήσεις.

  • Την ίδια στιγμή παρατηρούνται οι αγκυλώσεις, με περιορισμούς σε μονάδες πρώτης γραμμής όπως οι πυραυλάκατοι «Super Vita», οι φρεγάτες ΜΕΚΟ που αναφερθήκαμε χθες, οι τορπίλες κ.α. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να βλέπει τους αριθμούς όπως μιας επιχείρησης, όμως στην παρούσα κρίσιμη στιγμή έχουμε να κάνουμε με την άμυνα της χώρας και εδώ είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα.
  • Η άμυνα που είναι το μακρύ δόρυ χέρι της εξωτερικής πολιτικής, οφείλει κάθε ηγέτης και οι επιτελείς του, να το θέλουν καλά ακονισμένο. Επιπλέον η Ελλάδα έχει λάβει ένα «δαχτυλίδι», της χώρας- πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Θέλει τελικά η Ελλάδα αυτόν τον ρόλο ή θα αφήσει μια ευκαιρία να πάει χαμένη χαρίζοντας και το δαχτυλίδι;

Σε ότι αφορά την έκτη πυραυλάκατο, που θα πάρει το όνομα «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» τιμώντας το ΠΝ τον αξιωματικό-ήρωα των Ιμίων, το σκαρί είναι ήδη στην θάλασσα και γίνονται δοκιμές. Στην επόμενη φάση αναμένεται η τοποθέτηση των Γαλλικών πυραύλων «Exocet».

Η πυραυλάκατος που θα πάρει το όνομα «Καραθανάσης», το 7ο πλοίο δηλαδή ίσως πέσει στο νερό μέσα στο Νοέμβριο ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές εν όρμο και εν πλω. Στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να έχει κι αυτή δοθεί για δοκιμές στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατασκοπεία στο Αιγαίο καλά κρατεί… Νέες τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το νησί της Ρω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: