Αποτροπιασμός στη Γερμανία για την επίθεση στο Χάλε: Ο δράστης ήθελε σφαγή, λέει ο εισαγγελέας

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (Κ) αφήνει λίγα λουλούδια μαζί με τον κυβερνήτη της Σαξονίας Ράινερ Χάσελοφ (Α) και τον πρόεδρο του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόσεφ Σούστερ (Δ) στο σημείο της επίθεσης στην πόλη Χάλε, Γερμανία, Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019. EPA, CLEMENS BILAN
Να καταγγείλει το μίσος, τη βία και την εχθρότητα καλεί την χώρα της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέχεια της τρομοκρατικής επίθεσης με δύο νεκρούς σε συναγωγή στην πόλη Χάλε, χθες Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, όπου Εβραίοι πολίτες γιόρταζαν το Γιομ Κιπούρ.

  • Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ, ο 27χρονος Γερμανός, δράστης τη χθεσινής σφαγής στην Χάλε, ήθελε να «διαπράξει σφαγή» και να εμπνεύσει και άλλους για παρόμοιες επιθέσεις. «Αυτό που συνέβη χθες ήταν τρομοκρατία», δήλωσε ο Φρανκ στους δημοσιογράφους στην Καρλσρούη και πρόσθεσε πως ο νεαρός άνδρας «είχε την πρόθεση να διαπράξει σφαγή» στον χώρο λατρείας, του οποίου την πόρτα δεν κατάφερε να παραβιάσει.

Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει πολλά περισσότερα θύματα, αν ο φερόμενος ως δράστης, ο Γερμανός πολίτης Στέφαν Μπ., είχε παραβιάσει τις πύλες της συναγωγής.

  • «Είμαι κι εγώ, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, σοκαρισμένη και αποκαρδιωμένη από το έγκλημα που διαπράχθηκε χθες στη Χάλε», δήλωσε η Μέρκελ καταχειροκροτούμενη κατά την ομιλία της στο συνέδριο ενός συνδικάτου στη Νυρεμβέργη.

«Όλοι γνωρίζουμε πως αποφύγαμε παρά λίγο μια τρομερή επίθεση εναντίον των ανθρώπων στη συναγωγή», πρόσθεσε. «Θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει πολύ περισσότερα θύματα. Είμαστε ευτυχείς για κάθε συναγωγή, για κάθε εβραϊκή κοινότητα και για όλες τις ζωές των Εβραίων στη χώρα μας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό σημαίνει… πως οι εκπρόσωποι του κράτους πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα του κράτους προκειμένου να καταστείλουν το μίσος, τη βία και την έχθρα εναντίον ανθρώπων».

  • Νωρίτερα, ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε επισκεφθεί τη συναγωγή και είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής… Μας προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι μια επίθεση πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, μια χώρα με αυτή την ιστορία».

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας στη Γερμανία επιθυμεί η ζωή των Εβραίων να είναι μέρος αυτής της χώρας», είπε ο Σταϊνμάιερ. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή των Εβραίων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Γερμανία: Αντισημιτικό μανιφέστο είχε ανεβάσει στο Ιντερνετ ο δράστης της επίθεσης στη συναγωγή

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal