Αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων επιδιώκει τώρα ο Πρόεδρος Τραμπ

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. EPA, PETE MAROVICH, POOL




Για «ιστορικές λύσεις», που θα μπορούσαν να είναι πιθανές, για τη Συρία, μίλησε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και στην Μαρία Μπαρτιμόρο.

“Είμαι όλο και πιο αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε κάποιες ιστορικές λύσεις στη Συρία που μας διαφεύγαν για χρόνια αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας”, ανέφερε ο Γκράχαμ. Και ανέφερε τη σκέψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων.

Ο γερουσιαστής είναι σκληρός επικριτής της πολιτικής απόφασης του προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία. Και ο κ. Γκράχαμ και πολλοί άλλοι δήλωσαν τότε ότι η απόφαση του κ. Τραμπ αποτελούσε το πράσινο φως για την Τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Την Κυριακή, μια μέρα μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Γκράχαμ έδειξε ένα αισιόδοξο τόνο και είπε ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αμερικανική αεροπορία σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων, και που θα ελέγχεται από διεθνείς δυνάμεις.

Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι η χρήση της αεροπορικής δύναμης να βοηθήσει να παραμείνουν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στις φυλακές και να μην αφεθούν ελεύθεροι για να συνεχίσουν τον τρομοκρατικό πόλεμο. Και επίσης θα βοηθούσαν στην ολοκληρωτική επικράτηση επί του ISIS.

Είπε σχετικά ο γερουσιαστής:

“Αλλά για να δούμε τι μου είπε ο πρόεδρος το Σαββατοκύριακο. Εδώ είναι οι στόχοι μας, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Οι Κούρδοι ήταν οι σύμμαχοι που μας βοήθησαν να νικήσουμε το ISIS. Έχασαν 10.000 στρατιώτες. Έχουμε χάσει οκτώ σε τέσσερα χρόνια. Ο Θεός ευλόγησε τους οκτώ, αλλά ήταν οι Κούρδοι που έκαναν τις περισσότερες μάχες.

Να προστατέψουν τη σύμμαχό μας Τουρκία από κάποια στοιχεία των Κούρδων που θεωρούνται τρομοκράτες, να έχουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα ελέγχουν οι διεθνείς δυνάμεις, όχι οι Αμερικανοί, αλλά να παρέχουμε αεροπορική δύναμη.

Ο πρόεδρος εκτιμά τι έχουν κάνει οι Κούρδοι. Θέλει να σιγουρευτεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέφει. Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Κούρδους στη Συρία για να βεβαιωθούμε ότι ο ISIS δεν θα επανεμφανιστεί. Αυτά είναι στα εθνικά μας συμφέροντα ασφάλειας και το οφείλουμε στους Κούρδους”.

Καταπέλτης ο Μενέντεζ για τον Τραμπ: Πρόδωσε τους συμμάχους μας, πέθαναν για εμάς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: