Αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει; Πριν αναχωρήσει ο κ. Πενς έλαβε την απάντηση Ερντογάν

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Φωτογραφία Γραφείο Αντιπροέδρου ΗΠΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς αναχωρεί σήμερα -εκτός αν ακυρωθεί το ταξίδι- για την Άγκυρα σε μία αποστολή, που με τα σημερινά δεδομένα, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Γιατί το λέμε αυτό;

Ο κ. Πενς πάει στην τουρκική πρωτεύουσα για να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, άρα τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής.

  • Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ήδη στο τουρκικό δίκτυο NTV ότι δεν θα κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως δεν “θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες”, εννοώντας βεβαίως τους Κούρδους μαχητές των YPG, και μέχρι πρόσφατα συμμάχους των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Είπε ακόμα, πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή των κυρώσεων από την Αμερική.

Ο κάθε καλόπιστος αναλυτής ή παρατηρητής, δικαιούται να αναρωτηθεί: τι στο καλό πάει να κάνει κοτζάμ αντιπρόεδρος της Αμερικής στην Άγκυρα.

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν του απάντησε: Δεν συζητά καθόλου, μα καθόλου, την κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων. Και ούτε τον ενδιαφέρει εάν για να επιτύχει τον σκοπό του, θα σκοτώσει και μερικές χιλιάδες Κούρδους. Άλλωστε, για τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι εχθροί του, άρα πρέπει να εξολοθρευτούν.

Η ατζέντα του κ. Πενς είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

  • Στην Τουρκία, ο Αντιπρόεδρος θα εκφράσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν άμεση κατάπαυση του πυρός και θα αναφέρει τους όρους για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση:

  • Στις 17 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος Πενς θα συμμετάσχει σε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πενς θα επαναλάβει τη δέσμευση του Προέδρου Τράμπ να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία έως ότου επιτευχθεί συμφωνία. Ο κ. Πενς αναμένεται να πει στον κ. Ερντογάν ότι η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή, υπονομεύει σοβαρά την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (D-ISIS), θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και τις θρησκευτικές μειονότητες και απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Τι άλλο λέει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου;

  • Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή, την ασφάλεια των πολιτών και τη συνεχιζόμενη κράτηση των τρομοκρατών του ISIS.

Κατά τη γνώμη μου, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι επιθετική αλλά και συγκρουσιακή. Πως περιμένουν οι Αμερικανοί να αντιδράσει ένας ηγέτης, όπως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχείται και από σχιζοφρενικές τάσεις; Λογικό ήταν να απορρίψει την πρόταση του κ. Τραμπ για εκεχειρία και τερματισμό της εισβολής. Διότι αυτή η εισβολή σχεδιάστηκε εδώ και δύο και πλέον χρόνια και έχει στόχους. Και κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας οι στόχοι πρέπει να υλοποιηθούν. Βασικά ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Να εξολοθρεύσει τους Κούρδους. Και ο Αμερικανός πλανητάρχης του έδωσε το «πράσινο φως» και ας σκίζει τα ιμάτια του και ας φωνάζει ότι δεν έγκρινε την τουρκική εισβολή.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν γνωρίζουμε την τελική απόφαση του Λευκού Οίκου. Θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του κ. Πενς στην Τουρκία; Και αν πραγματοποιηθεί τι περιμένει να ακούσει από τον κ. Ερντογάν, αφού ήδη του έδωσε την απάντηση; Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε και κάτι άλλο και το επαναλαμβάνουμε διότι έχει μεγάλη σημασία:

  • Δεν συζητά με «τρομοκράτες» και εννοεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ, πριν τηλεφωνήσει τη Δευτέρα στον κ. Ερντογάν επικοινώνησε με τον στρατιωτικό ηγέτη των Κούρδων, στον οποίο πρότεινε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους υπό την ηγεσία της Αμερικής. Ο Κούρδος αξιωματούχος αποδέχθηκε την πρόταση, υπό την πίεση και της γενικευμένης επίθεσης της Τουρκίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ερντογάν στον οποίο έκανε την ίδια πρόταση. Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι την απέρριψε, ενώ ο κ. Πενς άφησε να εννοηθεί ότι την δέχθηκε.

Από την πλευρά του Ερντογάν τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που ζουν στον φανταστικό τους κόσμο. Διότι ο Σουλτάνος θα καταλάβει μόνο και θα συνθηκολογήσει, αν η αμερικανική απειλή είναι πραγματική: Αν οι κυρώσεις ήταν σαρωτικές και αν ο κ. Τραμπ κτυπούσε -όπως κόμπαζε- την τουρκική οικονομία και ταυτόχρονα επέβαλλε και στρατιωτικό εμπάργκο, ο Ερντογάν θα τον παρακαλούσε γονατιστός. Τώρα, δεν πρόκειται να υποχωρήσει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι κατάφερε τελικά ο κ. Τραμπ αφού ο Ταγίπ συνεχίζει να σκοτώνει; Μία τρύπα μέσα στο νερό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: