Αποκαλύψεις Χάρη Γεωργιάδη: Ο Σώρρας είχε τάξει και στους Κύπριους 15 δισ.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Αποκαλυπτικός ήταν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης στην ανασκόπηση που έκανε για την εμπειρία του από το διάστημα που παρέμεινε στη θέση.

Όπως καταγράφει ο δημοσιογράφος Μάριος Ρούσσος στον Φιλελεύθερο μεταξύ πολλών που είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Ο Απολογισμός, σκέψεις για το μέλλον» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτι το οποίο πράττει ετησίως τα τελευταία χρόνια, ο Χάρης Γεωργιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για την εμπειρία που είχε με τον Αρτέμη Σώρρα.

Ανέφερε ότι στην απουσία του τότε Υπουργού Μιχάλη Σαρρή, κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να παραστεί σε κρίσιμες συναντήσεις για την οικονομία με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ένα από τα γεγονότα που θυμάται είναι ότι το σχέδιο για το «κούρεμα» καταθέσεων το είχε λάβει λίγη ώρα πριν την σύσκεψη με τους Ευρωπαίους, δίχως να έχει προλάβει να το διαβάσει ο ίδιος ή οι συνεργάτες του, και να του ζητούν εξηγήσεις.

Από όταν ανέλαβε, είπε, ένιωθε πως είχε την στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και έτσι μπορούσε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Τόνισε πως αυτός ήταν ο στόχος του στο εσωτερικό και το εξωτερικό και σε κάθε του παρέμβαση υπογράμμιζε πως η Κύπρος θα έκανε αυτό που έπρεπε.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίζονταν και στο παρασκήνιο κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. «Υπήρχε δήθεν ένας επενδυτής που θα μας έστελνε μερικά δισεκατομμύρια. Ένα βράδυ κάποιοι ξαγρύπνησαν περιμένοντας να έρθει το SWIFT μέσω της Ελληνικής Τράπεζας. Πολιτικός αρχηγός με προσέγγισε στο περιθώριο μίας σύσκεψης στο Προεδρικό και με ρώτησε: «φίλε μου, 15 δισεκατομμύρια κανούν σε; Αλλά είναι σε δολάρια». Βουλευτής μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσω επαφή με τον κ. Αρτέμη Σώρα, εάν μη τι άλλο για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, όπως μου είχε πει».

Πρόσθεσε στη συνέχεια και τα σενάρια περί εξόδου της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κύκλοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ήταν υπέρ εκείνο το διάστημα.

«Και άλλοι βέβαια, υιοθετούσαν τη θέση ότι μια έξοδος της Κύπρου είτε από την ευρωζώνη, είτε και από την ίδια την ΕΕ, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί. Αυτό το σενάριο πάντως, με το οποίο κάποιοι φανερά φλέρταραν, δεν ήταν καθόλου απόμακρο. Είχαμε φτάσει μια ανάσα από την έξοδο. Υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που πιθανώς να το επιδίωκαν, κύκλοι στο εσωτερικό που το καλοέβλεπαν και άλλοι που με τις ανεύθυνες προσεγγίσεις τους παραλίγο να το κάνουν πραγματικότητα. Δίνω αυτές τις αναφορές όχι για να κάνω κουτσομπολιό, αλλά γιατί τις θεωρώ ενδεικτικές του κλίματος που είχε επικρατήσει εκείνη την περίοδο και των συνθηκών μέσα στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο στο philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: