Απογοήτευση Γιούνκερ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: Δεν τα καταφέραμε στο Κυπριακό…

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. EPA,OLIVIER HOSLET
Η αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού ήταν μεταξύ των απογοητεύσεων της θητείας του, ανέφερε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια του απολογισμού της θητείας του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε τα θέματα της επανένωσης της Κύπρου. Εκεί χάσαμε χρόνο και δεν μπορέσαμε να συνάψουμε μια συμφωνία στην Ελβετία, πρόσθεσε.

Ο Επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ως τη δεύτερη απογοήτευσή του το ότι δεν έγινε εφικτή η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης στην ΕΕ. Παράλληλα μίλησε για τα επιτεύγματα της θητείας του, με έμφαση στο τρίπτυχο ανάπτυξη-επενδύσεις-θέσεις εργασίας. Έκανε ακόμη αναφορά στο σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στην έγκριση των κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Μεταξύ των επιτυχιών της θητείας του ο κ. Γιούνκερ συμπεριέλαβε και το θέμα της Ελλάδας. «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει. Πολύ συχνά και για μεγάλο διάστημα ποδοπατήσαμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και θέλουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην τάξη, να ξαναδώσουμε σε αυτόν τον λαό όλους τους τίτλους αξιοπρέπειας και ευγενείας που του αξίζει» είπε.

  • Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν αναλάβει, λέγοντας ότι προσπάθησαν να επιλύσουν τα ζητήματα. «Πολλές ήταν οι Κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα της Ελλάδας» είπε και αναφέρθηκε σε τηλεφωνήματα πολλών Πρωθυπουργών που τον προέτρεπαν να ασχοληθεί με ζητήματα της Κομισιόν.
  • Είπε ότι ο ίδιος είχε την «αφελή» εντύπωση ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες, που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τα γενικά συμφέροντα της Ευρώπης. «Σωστά κάναμε αυτό που κάναμε, είχαμε δίκαιο» είπε.

«Δεν αποχωρώ λυπημένος ούτε υπερβολικά ευτυχής, αλλά έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη διότι προσπάθησα πολύ, όπως και οι συνάδελφοί μου» είπε. Ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «περηφανεύομαι να πω ότι αποτέλεσα ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλο συνόλου όπως είναι η Ευρώπη» κατέληξε για να εισπράξει το χειροκρότημα από τους παριστάμενους.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν πολιτικοί αρχηγοί και Ευρωβουλευτές, ενώ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για τη συνεργασία τους.

ΚΥΠΕ – του απεσταλμένου μας Αντώνη Γκιλδάκη
Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 22/10/2019

Πλήρης αλληλεγγύη στην Κύπρο στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου: “Τελευταία” για Γιούνκερ, Τουσκ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal