Από ήττα σε ήττα ο Τζόνσον: Φρένο σε νέα ψηφοφορία από τον… σαμποτέρ Μπέρκοου, αναμένει η ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά στο βρετανικό κοινοβούλιο. EPA, UK PARLIAMENT, JESSICA TAYLOR MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT, JESSICA TAYLOR – Images must not be altered in any way. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Από ήττα σε ήττα, οδηγείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς το κοινοβούλιο τον υποχρεώνει να υλοποιήσει αποφάσεις που είναι αντίθετες με τη βούλησή του για το Brexit.

Ο Τζόνσον ήθελε να ξαναφέρει για ψηφοφορία την πρόταση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, αρνήθηκε.

Κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Μπέρκοου, είπε ότι δεν συντρέχουν λόγοι νέας ψηφοφορίας σήμερα, καθώς πρόκειται ακριβώς για την ίδια πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο.

«Η απόφασή μου είναι ότι η πρόταση (της κυβέρνησης για νέα ψηφοφορία) δεν θα συζητηθεί σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και ανάρμοστο» δήλωσε από τη Βουλή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επείγουσες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, για τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για παράταση στο Brexit, ενώ αργότερα θα ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Το φρένο από τον Μπέρκοου, πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις, με τους υποστηρικτές του Τζόνσον να αποκαλούν τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σαμποτέρ.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο Μπέρκοου, είπε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.

Έτσι, αν και ο Τζόνσον απέσπασε το πράσινο φως της ΕΕ, δεν έχει καταφέρει ακόμη να το πάρει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Όμως, ακόμη κι αν ο Μπέρκοου επιτρέψει την ψηφοφορία, η τροπολογία Λέτουϊν την οποία υιοθέτησε το Σάββατο το κοινοβούλιο, θέτει πολλά ακόμη προβλήματα για την συμφωνία του Τζόνσον, καθώς επιβάλλει νέες ψηφοφορίες έγκρισης από το κοινοβούλιο προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Brexit.

Έτσι, όλα κρίνονται από τις ψήφους που θα καταφέρει ο Τζόνσον να συγκεντρώσει υπέρ του. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τελικά, η ικανότητά του να πείσει κάποιους από τους βουλευτές των Εργατικών να τον υποστηρίξουν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Πάντως, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από Reuters, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εβδομάδων παθών για Τζόνσον: Ξαναφέρνει σήμερα τη συμφωνία στην εχθρική Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: