Απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας ετοιμάζει η Λευκωσία: Νέος κύκλος πιέσεων

File Photo: Το γεωτρύπανο Yavuz. EPA, ERDEM SAHIN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Πέρασε στο οικόπεδο 7 το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz και τώρα τι; Θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που έχει περάσει το Faith, θα καταφέρει πειρατικά και έκνομα να επιβάλλει την θέληση της η Άγκυρα;

  • Δια της διπλωματικής οδού και με κινήσεις που αναμένεται να φέρουν σε δυσχερή θέση την Άγκυρα, η Λευκωσία ετοιμάζει την δική της απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η Αθήνα από την δική της πλευρά συντάσσεται με την Κύπρο ώστε να ξεκινήσει νέος κύκλος πιέσεων προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία κάνει ακριβώς ότι είχε προαναγγείλει καθώς με πειρατικές κινήσεις απαιτεί να γίνει η χώρα που θα διαφεντεύει όλη την περιοχή, την ώρα που δεν της ανήκει τίποτα.

  • Η ακραία αυτή συμπεριφορά και απόφαση, να επιβάλει το γεωτρύπανο Yavuz εντός του οικοπέδου 7, πιθανότητα θα φέρει αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία.

Ίσως η Τουρκία αυτή την ώρα πιστεύει πως μπορεί εύκολα να περάσει το δικό της “γινάτι”, όπως είχε γίνει με το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ πριν από περίπου δυο χρόνια, τότε που με πολεμικά πλοία η Άγκυρα είχε απειλήσει το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο να εγκαταλείψει την περιοχή, νοτιοανατολικά της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως ο απόπλους του Yavuz και η αρχική μη γνωστοποίηση του προορισμού του, θεωρείται ως μια κίνηση απόπειρας αιφνιδιασμού της Λευκωσίας αλλά και της κοινοπραξίας ENI-TOTAL η οποία εν μέρει πέτυχε εκείνο που επιδιώκεται.

Το γεγονός επίσης πως δεν έχει φανεί κάποια κίνηση “υπεράσπισης” του οικοπέδου 7 από τις χώρες στις οποίες είναι οι δυο ενεργειακές εταιρίες κολοσσοί, αποτελεί ερωτηματικό για τις επόμενες κινήσεις τους.

  • Η Κύπρος δέχεται για περισσότερο από δυο χρόνια τις τουρκικές έκνομες ενέργειες σαν μια χώρα η οποία δεν διαθέτει τα μέσα ώστε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι υποτιθέμενες κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία δεν την έκαναν να ιδρώσει, αντιθέτως έχει δείξει πως δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

  • Από Ελληνικής πλευράς, ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούν πως από μόνη της η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει ναυτική δύναμη και αντικειμενικά δύσκολα θα μπορούσε να κάνει κάτι μόνη της, μόνο σε πλήρη συντονισμό και με άλλες αποτρεπτικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές συνέχιζαν σημειώνοντας ότι ο ρόλος της διπλωματίας αυτή τη φορά θα είναι αρκετά πιο δύσκολος κι αυτό διότι η Άγκυρα θα πρέπει να καταλάβει άμεσα πως έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της ανοχής.

  • Παράλληλα τα μάτια στον Ελληνικό στόλο είναι στραμμένα και στο σεισμογραφικό Orus Reis, που μέχρι τώρα δεν έχει πάρει το πλήρωμα του εντολή πρόκλησης για να κατευθυνθεί δυτικά προς το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η περικύκλωση της Κύπρου πάντως από γεωτρύπανα σεισμογραφικά και πολεμικά πλοία δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητη την Ευρωπαϊκή κοινότητα που οφείλει να βάλει με σοβαρές πράξεις την Άγκυρα στην θέση της.

Θα γίνει κάτι, θα πάρουν θέση τώρα και οι χώρες που θίγονται από την τελευταία απόφαση της Τουρκίας ή η Κύπρος θα πρέπει μόνη της να βγάζει από την αμυντική της φαρέτρα μια νέα διπλωματική ή νομική κίνηση ώστε ν αναχαιτίσει τις τόσες τουρκικές προκλήσεις;

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο: Κατασκόπευαν πώς οι Ειδικές δυνάμεις μας ανακαταλαμβάνουν νησιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: