Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές του νόμου Κατρούγκαλου, με απόφαση του ΣτΕ

File Photo: Το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




«Βόμβα» στα θεμέλια των Ταμείων και του ΕΤΕΑΠ βάζει η απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση αυτή αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΠ. Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που «κόπηκαν» από το ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στα ταμεία και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Πρόκειται για περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν κατόπιν αναλογιστικών μελετών.

Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για αναδρομικά κύριων συντάξεων, περικοπές επικουρικών, εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα κρίσιμα και κομβικά ζητήματα του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Η κρίση για την αντισυνταγματικότητα των επικουρικών ανοίγει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αξιώσεων για 260.000 συνταξιούχους κυρίως μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2016 επανυπολογίστηκαν και κόπηκαν 260.000 επικουρικές συντάξεις τις οποίες λάμβαναν συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Στο μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια. Γι’ αυτό ρόλο-κλειδί θα παίξει τώρα το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης.

Αν το σκεπτικό του ΣτΕ δεν βάλει «κόφτη» στα αναδρομικά όπως είχε βάλει το 2015 –οι αξιώσεις ξεκινούν από τη δημοσίευση των αποφάσεων και μετά–, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις επικουρικές που να συμβαδίζει με τις νέες επιταγές του ΣτΕ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: