Αντιπαράθεση των υπουργών Αθλητισμού Γαλλίας και Τουρκίας για τον στρατιωτικό χαιρετισμό

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας, χαιρετούν στρατιωτικά. EPA, IAN LANGSDON




Σε πολιτικό επίπεδο περνά η αντιπαράθεση αναφορικά με τον στρατιωτικό χαιρετισμό των διεθνών ποδοσφαιριστών της εθνικής Τουρκίας, μετά το γκολ που πέτυχαν στη χθεσινή (14/10) αναμέτρηση των προκριματικών του EURO 2020 με τη Γαλλία στο «Σταντ ντε Φρανς».

Η κίνηση αυτή συσχετίζεται ευθέως με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Η υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Ροξάνα Μαρασινεάνου, χαρακτήρισε τη χειρονομία «αντίθετη με το αθλητικό πνεύμα» και ζήτησε από την UEFA να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Τη δική του απάντηση έδωσε λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού, Μεχμέτ Κασάπογλου, ο οποίος παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδειξε στους δημοσιογράφους μία φωτογραφία του Αντουάν Γκριεζμάν να χαιρετά στρατιωτικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιούνιο, κατά την τελετή παρασημοφόρησης με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, των ποδοσφαιριστών που οδήγησαν τους «τρικολόρ» στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

«Αυτοί που δεν είπαν τίποτα, όταν ο Γκριεζμάν έκανε τον στρατιωτικό χαιρετισμό, βρήκαν τώρα διαφορετικό νόημα στον μεγαλοπρεπή χαιρετισμό που έκαναν οι παίκτες μας», δήλωσε ο Μεχμέτ Κασάπογλου, ο οποίος κάλεσε την UEFA να συμπεριφερθεί «λογικά», στο αίτημα για διερεύνηση του περιστατικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεοπτική παραγωγή: “Κόψαμε” το στρατιωτικό χαιρετισμό με βάση τις οδηγίες της UEFA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: