Ανησυχεί και περιμένει το ΠΝ: Σε σειρά αναμονής αλλά έως πότε φρεγάτες, τορπίλες, ελικόπτερα;

Η φρεγάτα Σαλαμίς, είναι το τέταρτο πλοίο τύπου ΜΕΚΟ και το τρίτο που κατασκευάσθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Καθελκύθηκε στις 15 Mαϊου 1996 και η παράδοση του έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1998. Πηγή φωτογραφίας Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που υποτίθεται πως η εντολή για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ ήταν «πάση δυνάμει» στις μηχανές, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, φαίνεται πως δεν πιάσαμε ούτε καν το «πρώσο ολοταχώς», παραμένοντας στο «κράτει»…

  • Τα ραντάρ, το σύστημα μάχης, οι μηχανές των ΜΕΚΟ και βέβαια ένα σημαντικό μέρος της ραχοκοκαλιάς του Πολεμικού Ναυτικού οι νεότερες εκ των φρεγατών, μάλλον μπορούν να περιμένουν το πότε θα δεήσει ο έχων τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου να το ανοίξει.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την αναβάθμιση τρέχουν, δεν είναι παγωμένες αλλά δεν έχει τρέξει προς το παρόν η ουσία.

Ήδη έχουν αρχίσει οι ανησυχίες στο Πολεμικό Ναυτικό, πως το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ κάπου έχει αγκιστρωθεί, με αποτέλεσμα καμία από τις τέσσερις φρεγάτες, εκ των νεώτερων πλοίων (ετών 30 plus) να μην έχει πάρει εντολή να δέσει για «ανακαίνιση».

Όπως έχουν πει ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, με τα 150.000.000 εκατ. που θα κοστίσει αυτή η αναβάθμιση, οι τέσσερις ΜΕΚΟ θα έχουν περίπου άλλα δέκα χρόνια ουσιώδους και επιχειρησιακής ζωής.

Οι ίδιες πηγές συνεχίζουν λέγοντας πως με το ραντάρ, το νέο τακτικό σύστημα και με την αναβάθμιση στο σύστημα πρόωσης των μηχανών, οι φρεγάτες και κυρίως τα έμπειρα πληρώματά τους, θα μπορούν να σταθούν πολύ καλύτερα στην Αν. Μεσόγειο μέχρι να φτάσουν οι επόμενες νέες φρεγάτες.

  • Σαφέστατα μια Belhara ή μια LCS από την Αμερική θα σταθεί μελλοντικά πολύ καλύτερα στην ανοιχτή θάλασσα, δημιουργώντας ένα πλέγμα αντιαεροπορικής ασφαλείας φτιάχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο έναν ασφαλή αεροδιάδρομο για όλα τα πτητικά μέσα της ΠΑ.

Σίγουρα τα θέματα που έχουν πέσει ως βόμβα πολλών λιβρών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι λίγα και τα περισσότερα απαιτούν άμεσες λύσεις, τη στιγμή που η Τουρκική προκλητικότητα καθημερινά ανεβαίνει ένα επιπλέον σκαλοπάτι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο προϋπολογισμός τους για την άμυνα κατά το 2020 θα έχει αύξηση περίπου 16%.

Την ίδια ώρα, υπό επεξεργασία βρίσκονται και τα Ελληνικά στοιχεία που πρόκειται να καταθέσουν τα επιτελεία προς το υπουργείο και οι πληροφορίες λένε ότι οι ανάγκες δεν τελειώνουν…

  • Τα κύρια μεγάλα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου οι φρεγάτες, θεωρούνται από ανθρώπους που μπορούν να έχουν εικόνα και ναυτική γνώση, πως είναι ένας τεράστιος άθλος που βρίσκονται όλες εν πλω και καμία πίσω δεμένη για επισκευή.
  • Ιδρώτας και ώρες έχουν γραφτεί για να καταφέρουν τα πληρώματα και το εξειδικευμένο προσωπικό του ναυστάθμου να εξυπηρετήσουν όλες τις φρεγάτες.

Όμως εδώ έχει παρατηρηθεί πως στην αρχή οι εταιρίες δεν ήθελαν να αναλάβουν την αναβάθμιση γιατί τα λεφτά ήταν λίγα που έδινε το Πολεμικό Ναυτικό.

Όταν βρέθηκε η πρώτη που είπε, θα κάνω εγώ την αναβάθμιση, επέστρεψαν και οι άλλες, ίσως και με καλύτερες προσφορές από την πρώτη που σήκωσε το γάντι της πρότασης για αναβάθμιση.

Στη συνέχεια όλες οι προτάσεις μπήκαν σε μια σειρά από το Πολεμικό Ναυτικό και η εταιρία που φάνηκε να προκρίνεται, κλήθηκε για την τελική συζήτηση και συμφωνία.

  • Κάπου εκεί χάνονται τα «ίχνη» της επικείμενης αναβάθμισης και τα πληρώματα περιμένουν κι εκείνα να μάθουν τι θα γίνει, πως θα φανούν χρήσιμα για τα πλοία που τόσα έχουν περάσει και θα περάσουν.

Στην ίδια ουρά αναμονής οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214, όπως μαθαίνουμε, οι αναζητήσεις δεν είναι μονάχα αυτές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του και όχι ξαφνικές μειώσεις και περικοπές από λειτουργικά έξοδα.

Ο Παυλόπουλος στη φρεγάτα “Ψαρά”: Το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπίζεται στο ακέραιο τη διεθνή νομιμότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: