Αναστασιάδης και Ακιντζί να εντείνουν τις προσπάθειες για τους όρους αναφοράς λέει η Σπέχαρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Σπέχαρ. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ -Σταύρος Ιωαννίδης




Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γιορτάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, με οικοδέσποινα την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία σε ομιλία της υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα χρειαστεί οι Αναστασιάδης και Ακιντζί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης, και μετά την χειραψία την οποία έκαναν, να συνομιλήσουν για λίγο περιτριγυρισμένοι από παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ενώ στη συνομιλία τους συμμετείχε κάποιες φορές και η κ. Σπέχαρ.

Πρώτος έφθασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ ο Ακιντζί έφθασε λίγο αργότερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες, καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Εκτός από την κ. Σπέχαρ προσκλήθηκαν και μίλησαν δυο νέοι, ένας Τ/κ και μια Ε/κ, για τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου.

Στη ομιλία της η κ. Σπέχαρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν ακόμα την ευκαιρία να φέρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη γραμμή τερματισμού, αλλά θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να την εξηγήσουν και να την προωθήσουν σε αυτούς που εκπροσωπούν.

Η κ. Σπέχαρ είπε ακόμη πως τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένου του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους και πως όλα τα μέρη θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο.

Χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή των ΗΕ στην ειρήνη στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ο οργανισμός ήταν 19 ετών όταν δημιουργήθηκε η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Είπε πως ο κρίσιμης σημασίας ρόλος που παίζει, κατά τη διάρκεια των πολλών ετών παρουσίας του οργανισμού στην Κύπρο, η αποστολή των ειρηνευτών, που περιπολούν στην νεκρή ζώνη, διατηρούν την ειρήνη, γεφυρώνουν τις διαφορές, οικοδομούν την εμπιστοσύνη και εργάζονται για να ενισχύσουν την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων, συνεχίζεται.

Η κ. Σπέχαρ είπε πως το γραφείο των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο έχει κατά ένα σταθερό τρόπο υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΗΕ, το γραφείο του τρίτου μέλος της ΔΕΑ και τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση.

Είπε πως αυτός είναι ο τρίτος χρόνος που γιορτάζεται η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 και πως καθώς συνεχίζεται η διακοπή των συνομιλιών, οι Κύπριοι ακόμα αντιμετωπίζουν μια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον τους και ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει.

Ανέφερε ακόμη πως ενώ οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, γύρω μας ο κόσμος δεν έχει σταματήσει, και σημειώνονται αλλαγές με σημαντικές επιπτώσεις πάνω και γύρω από το νησί, στην περιοχή και σε παγκόσμια κλίμακα, με το υφιστάμενο περιβάλλον να αποτελεί μια πρόκληση.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε επίσης πως κατά το 2019 υπήρξαν θετικές στιγμές. Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν επαφή μεταξύ τους σε διάφορες περιπτώσεις, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να εργαστούν για γεφύρωση των θέσεών τους και για να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται εν πολλοίς σε εξέλιξη.

Επίσης συμφώνησαν και διευκόλυναν ενεργά την υιοθέτηση διάφορων ουσιαστικών ΜΟΕ, περιλαμβανομένων της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων και της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων, που σηματοδότησαν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των ηγετών του 2015.

Η κ. Σπέχαρ είπε ακόμη πως τα ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν μια αμοιβαία επωφελή λύση του Κυπριακού ύψωσαν ακόμη περισσότερο τις φωνές τους το 2019, κάνοντας έκκληση για πρόοδο και επιτυχή κατάληξη. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον και τη θέλησή τους για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ανέφερε.

Σημείωσε πως οι Τεχνικές Επιτροπές εργάζονται πιο συστηματικά πάνω σε πρωτοβουλίες για βελτίωση της καθημερινότητας των Κυπρίων σε πολλούς τομείς όπως η πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον, η υγεία, τα ανθρωπιστικά θέματα, η εγκληματικότητα, η ισότητα των φύλων και η εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε στο δικοινοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Imagine” σημειώνοντας πως αυτό έχει θετικά αποτελέσματα, και πως σε αυτό συμμετείχαν τα δυο τελευταία ακαδημαϊκά έτη 3665 μαθητές και 397 δάσκαλοι.

Η αξιωματούχος των ΗΕ έθεσε το ερώτημα πού βλέπουμε την Κύπρο να βρίσκεται το 2045, όταν τα ΗΕ θα γίνονται 100 ετών, για να σημειώσει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα μπορεί να καθορίσουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία της στην αργή αλλά σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται, όπως είπε, στην οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων των δυο κοινοτήτων σε διάφορους τομείς.

Είπε ακόμη πως ενώ οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, έχουν την κύρια ευθύνη για τις συνομιλίες και θα χρειαστεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς και να επιστρέψουν στις συνομιλίες, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιτυχείς ειρηνευτικές διαδικασίες τείνουν να περιλαμβάνουν πολλαπλά επίπεδα δράσεων που βοηθούν στην οικοδόμηση της βάσης για την επιτυχία. Όλοι οι Κύπριοι έχουν ξεκάθαρα μερίδιο στο δικό τους μέλλον εδώ, και ίσως οι νέοι άνθρωποι πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο, ανέφερε.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί ήταν κατά την άτυπη δεξίωση που παρέθεσε η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στις 6 Σεπτεμβρίου, πριν την αναχώρησή της από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε στο Στρασβούργο ο Συλλούρης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: