Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται μαζί με Κούρδους μαχητές, λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

File photo: Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ. Photo By: Lisa Ferdinando, DOD
“Για να είμαστε σαφείς, δεν εγκαταλείπουμε τις δυνάμεις των Κούρδων εταίρων μας και τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν μαζί τους σε άλλα μέρη της Συρίας”.

Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ. Διευκρινίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Πρόσθεσε:

“Είμαστε αντίθετοι και είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει μια μονομερή στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας με την Τουρκία”.

Ο κ. Έσπερ τόνισε ότι απορρίπτουμε τις θέσεις της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία και απαιτήσαμε να σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό:

“Η παρορμητική δράση του προέδρου Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια δύσκολη κατάσταση. Αντί να εισέλθουμε σε αυτή τη σύγκρουση, βάλαμε πρώτα την ευημερία των στρατιωτών μας, παροτρύνοντας την Τουρκία να παραιτηθεί από την επιχείρηση εισβολής».

Πρόσθεσε: “Δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι Τούρκοι είναι πρόθυμοι να σταματήσουν … Δεν με εκπλήσσει … Ήταν ανένδοτοι … Δεν έχω δει καμία μείωση” (εννοεί της εισβολής) δήλωσε ο κ. Έσπερ, βασισμένος στο τηλεφώνημα του με τον ομόλογό του της Τουρκίας.

Ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μίλλι, ρωτήθηκε αν η Αμερική θα συνεχίσει να οπλίζει τις δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων, που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Απάντησε: “Αυτή τη στιγμή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να συνεχίσουμε την εκστρατεία μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”.

Εκ των υστέρων… αντιδρούν οι ΗΠΑ στην εισβολή της Τουρκίας: Το τηλεφώνημα Έσπερ στον Ακάρ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal