Αλλαγή ώρας: Η αποτυχία του Γιούνκερ, τα ισχνά αποτελέσματα και οι σαστισμένες αγελάδες…

FILE PHOTO: Γλυπτό με όψεις ρολογιού έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Gare Saint Lazare στο Παρίσι. EPA, IAN LANGSDON




Εάν σας εκνευρίζει η αλλαγή της ώρας ή αύριο ξεχάσετε ν’ αλλάξετε το ρολόι σας και σάς συμβεί το οτιδήποτε, τότε αυτόν που πρέπει να κατηγορήσετε είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε υποσχεθεί πέρσι ότι η Ανοιξη του  2019 θα ήταν η τελευταία φορά που ολόκληρη η Ευρώπη θα έπρεπε ν’ αλλάξει τα ρολόγια της. Ομως αυτό δεν συνέβη και εναπόκειται στις χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν κατά πόσο θα δεχθούν την απόφαση της Ευρωβουλής και θα καταργήσουν αυτές τις αλλαγές το 2021.

Πολλοί λένε πως ακόμη και σ’ αυτό το θέμα η ΕΕ αργεί πολύ ν’ αποφασίσει.

Για πολλούς Ευρωπαίους οι δυο αλλαγές ώρας – χειμερινή και θερινή – είναι ενοχλητική γιατί την άνοιξη σημαίνει μικρότερη νύχτα. Για άλλους όμως, ειδικά τους Γερμανούς, οι αλλαγές δεν έχουν νόημα και διαταράσσουν τον ύπνο, κάνουν πιο επικίνδυνους τους δρόμους και εκνευρίζουν τους κτηνοτρόφους…

Οι επιβαρύνσεις…

Επίσης αποτελεί τεράστιο φόρτο εξτρά εργασίας: Για παράδειγμα το προσωπικό στην γιγαντιαία εταιρεία γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn,  θα δαπανήσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο για να αλλάξει την ώρα σε 120,000 ρολόγια σε χιλιάδες σταθμούς σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Αν και φαίνεται περίεργο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις των ανώφελων αλλαγών ώρας: υπολογίζεται σε 31 δισ. δολάρια το κόστος από την συνεδρίαση της Παρασκευής μέχρι αυτή της Δευτέρας, λόγω επέκτασης του χρόνου κατά μια ώρα!

Είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν αυτούς τους υπολογισμούς, αλλά όλοι συμφωνούν πως η αλλαγή της ώρας δημιουργεί προβλήματα ύπνου και οδηγεί τους επενδυτές σε λανθασμένες αποφάσεις…

Έρευνα του γερμανικού οργανισμού ασφαλειών υγείας, DAK αναφέρει ότι τυπικά ένα 18% των εργαζομένων αργούν στη δουλειά τους τις μέρες αλλαγής της ώρας – ανεξάρτητα αν τα ρολόγια πάνε μπροστά ή πίσω.

Οι σαστισμένες αγελάδες

Οι αγρότες υποτίθεται ότι ήταν αυτοί που έλαβε υπόψιν της ως επί το πλείστον η αρχική υιοθέτηση των αλλαγών ώρας, προσφέροντάς τους περισσότερο φως. Στην πραγματικότητα, οι αγρότες ήταν σκεπτικιστές επειδή ανησυχούσαν για τα προγράμματα των καλλιεργειών τους αλλά και τους βιορυθμούς των ζωντανών τους.
Λένε πως περιορίζεται η παραγωγή γάλακτος καθώς οι αγελάδες δεν εννοούν να προσαρμόσουν τους ρυθμούς τους με τις αλλαγές της ώρας. “Είναι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν είναι πρόθυμες για αλλαγές”, λέει ένας κτηνοτρόφος. “”Είναι ζώα της συνήθειας, τους αρέσει να κάνουν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα”.

  • Οι περισσότεροι αγρότες φαίνεται να συμφωνούν με ανακοίνωση της  Εθνικής Ενωσης Αγροτών της Βρετανίας και Ουαλίας, που  αναφέρει ότι “για τις αγελάδες, είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι πρέπει να τις αρμέξουμε μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα”.

Βραδινά ατυχήματα

Το να νυχτώνει νωρίτερα σημαίνει πιο χαμηλή ορατότητα στο δρόμο και μεγαλύτερο κίνδυνο για τροχαία, αναφέρει βρετανική  οργάνωση οδικής ασφάλειας, η οποία υπολογίζει ότι σημειώνονται περίπου 10% περισσότερα τροχαία τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας τον Οκτώβριο, μέχρι να συνηθίσουν οι οδηγοί το περισσότερο σκοτάδι…

Ενδιαφέρον έχει ότι έρευνες έχουν δείξει αύξηση του εγκλήματος στην διάρκεια των μηνών που νυχτώνει νωρίτερα.

Βλάπτει την υγεία η αλλαγή ώρας;

Η προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τερματίσει τις αλλαγές ώρες ξεκίνησε όταν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μέρος σε ευρωπαϊκή έρευνα, με τα τρία εκατομμύρια να προέρχονται από τη Γερμανία.
Σχεδόν ένας στους τρεις Γερμανούς λέει ότι βιώνει σωματική και ψυχική ενόχληση λόγω της αλλαγής της ώρας, σύμφωνα με έρευνα της DAK.

Προβλήματα υπνηλίας ή αϋπνίας είναι τα πιο συχνά που καταγράφονται. Περίπου το 40% όσων πήραν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι συγκεντρώνονταν δυσκολότερα και το τέταρτο ένοιωθε εκνευρισμό λόγω της αλλαγής της ώρας.

Δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας

Η αλλαγή της ώρας δεν προσφέρει στις μέρες μας τίποτε για την διάσωση του πλανήτη, ακόμη κι αν πιστεύεται ότι αυτός ήταν ο κατ’ εξοχήν λόγος για την εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να μειωθεί η χρήση άνθρακα για τον φωτισμό.

Ενα δημοφιλές επιχείρημα υπέρ της αλλαγής της ώρας ήταν ότι υποτίθεται πως βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας προσφέροντας περισσότερο φως νωρίς το πρωί στη διάρκεια του χειμώνα. Ομως η βιομηχανία ενέργειας της Γερμανίας αντικρούει αυτό τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή ώρας φαίνεται να μην προσφέρει και πολλά στην μείωση χρήσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η μείωση, με βάση έρευνα του 2016, είναι μικρότερη του 0,8% στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας για ηλεκτροφωτισμό. Ασήμαντες ήταν οι αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.

Κι ένα καλό…

Η μεγαλύτερη διάρκεια ηλιακού φωτός μπορεί ωστόσο να ωθεί τον κόσμο σε άλλες δραστηριότητες κι όχι στην κατανάλωση ενέργειας. Η αλλαγή της ώρας πρόσφερε στον τομέα αναψυχής της Ευρώπης αύξηση εσόδων της τάξης του 3%.

Πηγή: Politico Europe

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής: Μια ώρα πίσω οι δείκτες του ρολογιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: