Ακόμη ένας νεκρός στο Ιράκ σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις: Καταγγελία από τη Διεθνή Αμνηστία

Διαδηλωτές στο Ιράκ μεταφέρουν τραυματία. EPA, AHMED JALIL




Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα έναν διαδηλωτή και τραυμάτισαν περισσότερους από 50, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες μετείχαν πάλι στις μαζικές διαδηλώσεις ζητώντας την απομάκρυνση όλης της πολιτικής τάξης την οποία κατηγορούν για ενδημική διαφθορά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Πολίτες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ της ιρακινής πρωτεύουσας στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την περασμένη Παρασκευή που άρχισε το δεύτερο κύμα των κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας οργισμένοι τις πολιτικές ελίτ ως βαθιά διεφθαρμένες, υποταγμένες στις ξένες δυνάμεις και υπεύθυνες για την ανεργία και τις καθημερινές τους στερήσεις, τις ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και σε πόσιμο νερό, τις παραπαίουσες δημόσιες υπηρεσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στη Βαγδάτη νωρίτερα σήμερα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνο στο στήθος του. Είναι το τελευταίο θύμα που καταλήγει από τραύματα που οφείλονται σε δακρυγόνο.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες, την 1η Οκτωβρίου, και σταδιακά εξελίχθηκαν στις χειρότερες μαζικές ταραχές που πλήττουν το Ιράκ, από το 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

Καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία

Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από δακρυγόνα που “θραύουν κρανία”, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ιράκ να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα “πρωτοφανή” κάνιστρα που είναι δέκα φορές πιο βαριά από εκείνα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Αφότου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, εδώ και μία εβδομάδα, η πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας, το επίκεντρο του κινήματος, έχει πνιγεί από ένα νέφος δακρυγόνων. Μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την Αμνηστία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτά τα κάνιστρα, τα οποία εκτοξεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Τα δακρυγόνα αυτά προέρχονται από τη Σερβία και τη Βουλγαρία και “δεν τα έχουμε ξαναδεί”, πρόσθεσε η οργάνωση, εκτιμώντας ότι στόχος τους είναι “να σκοτώσουν και όχι να διαλύσουν” το πλήθος των διαδηλωτών.

Σε βίντεο που έχουν τραβήξει ακτιβιστές διακρίνονται άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος, με το κεφάλι σπασμένο από τα κάνιστρα και καπνό να υψώνεται από το κρανίο, τα μάτια και τη μύτη τους.

Αναλύσεις με ιατρική απεικόνιση, που επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, δείχνουν ότι τα κάνιστρα σφηνώθηκαν στο κρανίο των ανθρώπων αυτών.

Συνήθως τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε όλον τον κόσμο “ζυγίζουν από 25 έως 50 γραμμάρια”, όμως εκείνα που χρησιμοποιούνται στη Βαγδάτη φτάνουν τα 220-250 γραμμάρια και η ισχύς τους δεκαπλασιάζεται όταν εκτοξεύονται.

Ένας γιατρός στη Βαγδάτη είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρώτο φορά στη ζωή του είδε τέτοια τραύματα από δακρυγόνα. Κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο “ξέρουμε ήδη ότι οι τραυματίες χτυπήθηκαν από δακρυγόνα, λόγω της οσμής. Αν είναι ακόμη ζωντανοί, προσπαθούμε να βγάλουμε το κάνιστρο”, εξήγησε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα θύματα χτυπήθηκαν απευθείας και όχι επειδή το κάνιστρο εξοστρακίστηκε στο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται έναν άλλο γιατρό, που εργάζεται σε νοσοκομείο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και δηλώνει ότι καθημερινά εισάγονται “έξι-επτά άνθρωποι με τραύματα στο κεφάλι” από δακρυγόνα.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου. Κατά την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων αυτών (1η-6η Οκτωβρίου) το 70% των νεκρών είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι ή στον κορμό από ελεύθερους σκοπευτές. Αφότου ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις, στις 24 Οκτωβρίου, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά, όμως περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη.

Με πληροφορίες από Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γκορμπατσόφ: Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε «Τείχος του Βερολίνου» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: