Ακόμα και σήμερα οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει από το ξενοδοχείο του στην Βιρτζίνια, όπου ξεκουράστηκε και έπαιξε γκόλφ. EPA, Yuri Gripas / POOL world rights




Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία ακόμα και σήμερα Δευτέρα, ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή εναντίον της Συρίας, αλλά και στις ωμότητες εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ Κούρδων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Bloomberg στο Λευκό Οίκο, Jennifer Jacobs.

Ο πρώτος γύρος των κυρώσεων πιθανότατα θα απευθυνθεί σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων και απλά περιμένει τώρα την έγκριση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο για να συντάξουν το κείμενο των κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αφήνει ανοικτή την επιλογή και άλλων κυρώσεων που αποσκοπούν σε στρατιωτικές συναλλαγές, εξαγωγές όπλων και αποστολές ενέργειας στον τουρκικό στρατό.

Οι επικριτές του λένε ότι ο κ. Τράμπ έδωσε στον Ερντογάν το πράσινο φως για να επιτεθεί στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους και τη σφαγή των Κούρδων.

Οι κουρδικές δυνάμεις που προηγουμένως πολέμησαν παράλληλα με τις Η.Π.Α. προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσουν στρατόπεδα και φυλακές που κρατούνται ισλαμιστές τζιχαντιστές του Ισλαμισκού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων των οποίων οι χώρες καταγωγής δεν τους θέλουν να επιστρέψουν.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του, δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι οι Η.Π.Α. «δεν θα εισέλθουν σε άλλον πόλεμο με ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί ο ένας εναντίον του άλλου για 200 χρόνια». Επίσης υποστήριξε ότι οι Κούρδοι μπορεί να απελευθερώσουν κρατούμενους του ISIS «για να μας εμπλέξουν».

Την απόφαση του κ. Trump ακολούθησε έντονη κριτική από συμμάχους του στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Γκράχαμ. Ο Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης από τη Νότιας Καρολίνας εργάζεται για νομοθεσία που θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή και δήλωσε την Κυριακή ότι μίλησε με τον κ. Τραμπ για το θέμα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μόνο η υπογραφή Τραμπ μένει για τις κυρώσεις σε Ερντογάν για την εισβολή: Έχουν αποφασιστεί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: