Ακαριαίο κτύπημα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης στην τράπεζα του Ερντογάν για το Ιράν

File Photo: Φωτογραφία έξω από υποκατάστημα της τράπεζας HALKBANK, στην Πόλη. EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες χθες Τρίτη σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, μερικές ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα εξαιτίας της εισβολής μονάδων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με ένα «κύκλωμα» που έδρασε μεταξύ του 2012 και του 2016, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας καταγράφηκε έναν χρόνο και πλέον μετά την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, κορυφαίου στελέχους της Halkbank, διότι φέρεται να συμμετείχε στο κύκλωμα. Αποφυλακίστηκε και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι αμερικανικές αρχές έχουν στα χέρια τους καταγγελία ότι ο Ατίλα ήταν ο ταμίας της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν και το “κόλπο” της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ήταν εν γνώση του προέδρου της Τουρκίας.
  • Η χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού εισαγγελέα θεωρείται σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν, καθώς εάν τιμωρηθεί η τράπεζα με πρόστιμο θα καταρρεύσει και ίσως παρασύρει και άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Το πρόστιμο αναμένεται να ανέλθει σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Άγκυρα ερίζει εδώ και καιρό ότι αμερικανοί εισαγγελείς «συνωμοτούν» εναντίον της στην υπόθεση της Χάλκμπανκ, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της τράπεζας για να σχολιάσει την εξέλιξη μετά το πέρας των ωρών γραφείου στην Τουρκία. Ο συνήγορος της Χάλκμπανκ στις ΗΠΑ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη στην υπόθεση αυτή.

Στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Χάλκμπανκ ότι συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα αυτό έδρασε με την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων των κυβερνήσεων του Ιράν και της Τουρκίας, ορισμένοι εκ των οποίων δωροδοκήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της εισαγγελίας είναι να κατασχεθούν πόροι και ιδιοκτησιακά στοιχεία της Χάλκμπανκ, ωστόσο δεν διευκρινίζεται το ύψος του ποσού του προστίμου που επιδιώκεται να της επιβληθεί.

Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters
Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, United States

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Εισαγγελείς των ΗΠΑ ψάχνουν τουρκική τράπεζα που ξεπλένει χρήμα του Ιράν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal