Αιγυπτιακή πρόταση για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο

Στιγμιότυπο απο την διακλαδική άσκηση της Ελλάδας και της Αιγύπτου, «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» Φωτογραφία από το Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η πρόσφατη τριμερής σε επίπεδο κορυφής που έγινε στο Κάιρο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο εκτός των όσων ανακοινώθηκαν, φέρεται ότι θα οδηγήσει σε νέες κοινές δράσεις μεταξύ των τριών χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη κυρίως στον αμυντικό τομέα.

  • Η Αίγυπτος εδώ και λίγα χρόνια εκπαιδεύεται σε πολλά επίπεδα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Το Πολεμικό Ναυτικό οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και η Πολεμική Αεροπορία έχουν προχωρήσει σε πληθώρα συνεκπαιδεύσεων.

Στα τέλη Οκτωβρίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα διεξαχθεί και πάλι η κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η «Μέδουσα», σε Ελληνικά ύδατα, η οποία έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα.

Μήνυμα ισχύος στην Αν. Μεσόγειο από τις τρεις χώρες επιθυμεί το Κάιρο

Η χώρα της Μέσης Ανατολής κατά την τριμερή, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι ζήτησε εκ νέου την εμβάθυνση αυτής της αμυντικής σχέσης με περισσότερες ασκήσεις σε πολλά νέα επίπεδα, ακόμη και στην Αν. Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • Το Κάιρο ζητά ουσιαστικά ο άξονας αυτής της συνεργασίας να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ώστε να αποστέλλει και τα ανάλογα μηνύματα προς τον ταραξία της περιοχής, που είναι η Τουρκία.
  • Εδώ να βάλουμε έναν αστερίσκο καθώς το θέμα των παράνομων ενεργειών σε Αιγαίο και Κύπρο θα τεθεί σε λίγες ώρες από το ξημέρωμα της Πέμπτης στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και την Γαλλίδα ομόλογό του, παρά του γεγονότος ότι το κυρίως μενού θα περιλαμβάνει τις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται προ των πυλών να υψωθεί Ελληνική σημαία στο κατάρτι τους.

Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι μπορεί να επιφυλάσσει όλο αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες.

Η Αθήνα σε επίπεδο κορυφής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είδε με αρκετή ζέση την Αιγυπτιακή πρόταση και την ανάπτυξη που μπορεί να φέρει αυτή η εξέλιξη με τον άξονα των τριών χωρών.

  • Οι τρεις ηγέτες των κρατών συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να πάρουν πολιτικές -διπλωματικές πρωτοβουλίες εν ονόματι της ασφάλειας της περιοχής. Ύστερα από την Αιγυπτιακή πρόταση, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει ότι τοποθετούνται τα θεμέλια για ισχυρότερη παρουσία στην Αν. Μεσόγειο από τις τρεις αυτές χώρες, με γνώμονα την κοινή εκπαιδευτική δράση, στην οποία όμως τον πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η χώρα μας.
  • Οι Αιγύπτιοι ως γνωστό έχουν τα δικά τους προηγούμενα με την Τουρκία και αυτό το μέτωπο παραμένει ανοιχτό όπως φάνηκε και στην συνέλευση του ΟΗΕ. Κι επειδή οι Αιγύπτιοι δεν ξεχνούν, μέσω αυτού ακριβώς του τρόπου έρχονται να πιέσουν και να δείξουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή.
  • Ένα σημείο που μπορεί κανείς να καταλάβει την σημειολογία των κινήσεων του Καΐρου, ήταν ότι μετά το πέρας των δηλώσεων των ηγετών, επέστρεψαν πίσω στην αίθουσα συσκέψεων για επιπλέον συζητήσεις δείχνοντας ότι και οι τρεις επιθυμούν να φανεί με κάθε τρόπο η συνεργασία αυτή και παράλληλα να στείλουν το μήνυμα που πρέπει προς την Τουρκία.
  • Οι πληροφορίες πάντως από το Ελληνικό Επιτελείο είναι ελάχιστες με το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι πως από τις αποφάσεις της τριμερούς θα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις κι αυτές θα πρέπει να είναι ταυτόχρονες κι από τις τρεις χώρες διότι μόνο έτσι περνάει το μήνυμα της ισχυρής συμμαχίας.

Σε μια εντεινόμενη και πολυεπίπεδη κρίση στην ευρύτερη περιοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου κι από την άλλη πλευρά οι Αιγύπτιοι, αναφερόμενοι στην καλή γειτονιά σημείωσαν πως κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων στην Αν. Μεσόγειο και κυρίως ν’ αναδείξουμε την στρατιωτική μας παρουσία.

Ο παράγοντας Γαλλία

Ο κος Παναγιωτόπουλος όπως γράψαμε πιο πάνω θα έχει εκτενείς συζητήσεις με την κα. Παρλί στο Παρίσι.

Η Belhara είναι η εξέλιξη της φρεγάτας Fremm, τις οποίες οι Γάλλοι εκτός από το ναυτικό τους, τις έχουν πουλήσει και στους Αιγυπτίους.

  • Οι Αιγύπτιοι έχουν πολύ καλές σχέσεις με την Γαλλία και πολλά από τα αμυντικά τους συστήματα είναι Γαλλικής προέλευσης, κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό με τις Fremm, τις κορβέτες αλλά και το ελικοπτεροφόρο Mistral.
  • Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνομιλεί με τον πρόεδρο Μακρόν για την πειρατική κίνηση της Τουρκίας να μπει με το έτσι θέλω στο δημοπρατημένο θαλάσσιο τεμάχιο 7, υπέρ της Γαλλίας και της Ιταλίας. Παράλληλα, οι Γάλλοι ανοίγουν ξανά την πόρτα των εξοπλισμών στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια.

Μήπως τελικά στον αντίποδα της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (υπό το βλέμμα των ΗΠΑ), δούμε μια νέα ισχυρή συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου (υπό το βλέμμα του Παρισιού, που έχει πολλά συμφέροντα στην περιοχή;).

Οι εποχές έλεγε ανώτατη πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, επιβάλλουν πρώτα να είμαστε εμείς οι ίδιοι ισχυροί και να έχουμε ισχυρές συμμαχίες…. Θα φανεί. Τα συμφέροντα και οι “business” είναι πολλά στην Αν. Μεσόγειο, όμως για την Ελλάδα αξία έχουν τα κυριαρχικά δικαιώματα όλου του Ελληνισμού.

Πιο κοντά από ποτέ στις φρεγάτες Belhara: Εξελίξεις στην Γαλλία με φόντο την Αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: