File Photo: Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των πολιτικών κομμάτων, Καράκας, Βενεζουέλα. EPA, MIGUEL GUTIERREZ
Την έναρξη έρευνας για “εσχάτη προδοσία” κατά του Χουάν Γκουαϊδό ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας και συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, διότι θέλησε να εκχωρήσει σε πολυεθνικές το Εσεκουίμπο, ένα πλούσιο έδαφος της Γουιάνας το οποίο διεκδικεί το Καράκας.
“Ανοίγουμε έρευνα” κατά του Χουάν Γκουαϊδό για πράξεις που συνιστούν “ένα έγκλημα, αυτό της εσχάτης προδοσίας”, δήλωσε ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ σε τηλεοπτική του ομιλία.
Αυτό το τελευταίο κατηγορητήριο προκάλεσε τη διενέργεια έρευνας από τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από σχεδόν 50 χώρες.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είχε ασκήσει πίεση χθες βράδυ στη δικαιοσύνη να διώξει τον Γκουαϊδό για “εσχάτη προδοσία”, κατηγορώντας τον ότι θέλησε να “εκχωρήσει” το Εσεκουίμπο σε πολυεθνικές εταιρείες.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γκουαϊδό χαρακτηρίζοντας “παρωδία” την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα. Σε ομιλία του στο Πουέρτο Καμπέγιο, στην ανατολική Βενεζουέλα, ο Γκουαϊδό έκρινε ότι στόχος της έρευνα είναι να “αποτρέψει την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό”, δηλαδή η παρουσία στη Βενεζουέλα κολομβιανών ενόπλων ομάδων, όπως ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και διαφωνούντων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την επιστροφή τους στα όπλα. Και αυτό, με την “άδεια” της κυβέρνησης Μαδούρο.
Το πρόσωπο που παρουσιάζεται ως αμερικανίδα αξιωματούχος προτρέπει αυτόν τον “σύμβουλο” να “αλλάξει τη θέση της Βενεζουέλας” και να “εκχωρήσει το Εσεκουίμπο” στην ExxonMobil και σε άλλες πολυεθνικές, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Το Καράκας αμφισβητεί μια διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία παραχωρούσε την περιοχή στην τότε βρετανική αποικία, τη Γουϊάνα, και επικαλείται τη συμφωνία του 1966 που προτείνει μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση. Η ένταση εμφανίστηκε ξανά το 2015, με αφορμή την ανακάλυψη πετρελαίου στα διαφιλονικούμενα ύδατα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
“Μύλος” με την υπαναχώρηση Ιράν: Απαράδεκτο λένε οι ΗΠΑ, στον καίριο ρόλο ΙΑΕΑ εμμένει η Ε.Ε.