Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Καστελόριζο υπό το βλέμμα του νατοϊκού Ε-3 Awacs…

FILE PHOTO: Νατοϊκό Ε-3Α SENTRY Φωτογραφία, πηγή, ιστοτόπος awacs.nato




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Στο ίδιο έργο θεατές, όχι μόνο για το σκηνικό που έστησε η Τουρκία με τις υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά κυρίως επειδή θεατές ήταν γι’ ακόμη μια φορά, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, οι Νατοϊκοί μας σύμμαχοι καθώς ένα εκ των ιπταμένων ραντάρ της Συμμαχίας, πετούσε σε συνεκπαίδευση με τα Τουρκικά F-16 στο πλαίσιο της άσκησης της γείτονος «Nexus Ace».

  • Το πλήρωμα του Ε-3 Sentry Awacs στις 27 Αυγούστου, έγινε ξανά μάρτυρας των Τουρκικών έκνομων ενεργειών εντός του FIR Αθηνών, όπως και κατά την χθεσινή ημέρα. Παραβατικές ενέργειες λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ότι επέλεξε την οδό της έντασης στο Αιγαίο με τρεις ιδιαίτερα «στοχευμένες» υπερπτήσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή που δεν φεύγει από το στόχαστρο της γείτονος.

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς ύστερα από ένα καυτό καλοκαίρι στις σχέσεις των δυο χωρών; Εκνευρισμός από την πλευρά της Άγκυρας διότι ακόμη κι’ αν φόρεσε προ ημερών το προσωπείο του καλού παιδιού, βρίσκεται σε επίπεδο κορυφής στον ΟΗΕ με την πλάτη στον τοίχο;

  • Σύμφωνα πάντως με τις καταγραφές στα Ελληνικά ραντάρ, στην άσκηση «Nexus Ace» το σενάριο προέβλεπε ένα Comao (σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών) να έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου. Τα δυο από τα τέσσερα αεροσκάφη θα προχωρούσαν σε εικονική προσβολή στρατηγικού στόχου και τα άλλα δυο F-16 θα ήταν η ασπίδα προστασίας των βομβαρδιστικών.
  • Γνωστό σενάριο που ασκούνται σχεδόν όλες οι αεροπορίες ανά τον κόσμο. Οι αμυνόμενοι απογειώθηκαν από την βάση του Dalaman, με ζεύγος αεροσκαφών F-16 με αποστολή ν’ αναχαιτίσουν την «εχθρική» αποστολή. Όλα γίνονταν υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό και του Νατοϊκού Ε-3 Sentry Awacs το οποίο είχε απογειωθεί από την βάση Konya.

Εν συντομία αυτό ήταν γι’ ακόμη μια φορά το σενάριο της Τουρκικής άσκησης η οποία όμως εξελίχθηκε σε έκνομες ενέργειες των Τούρκων ιπταμένων- προφανώς κατ’ εντολή του επιτελείου τους. Και γι’ ακόμη μια φορά με την ανοχή του ΝΑΤΟ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία συνεκπαίδευση που έκαναν περίπου στην ίδια περιοχή και με τα ίδια αποτελέσματα. Δυστυχώς ουδείς φαίνεται πως ασχολήθηκε με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε μια επίσης συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Η 27η Αυγούστου, οι 19 αερομαχίες και η επανάληψη της ίδιας Ελληνικής απάντησης

Όπως και χθες μόλις άρχισαν τα τουρκικά μαχητικά να εγκαταλείπουν το σενάριο και να προχωρούν σε παραβιάσεις- παρά τον σχεδιασμό που ήταν εκτός των 10 Ναυτικών Μιλίων από την περιοχή της Μεγίστης- το Νατοϊκό ραντάρ αφού τους κάλεσε να επιστρέψουν, χωρίς να δώσουν την δέουσα προσοχή, εκείνο εγκατέλειψε και επέστρεψε στην βάση του.

  • Επανάληψη του ίδιου περιστατικού λένε στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι είχαν γίνει τα γεγονότα και πριν έναν μήνα. Η μόνη διαφορά ήταν πως στα τέλη του Αυγούστου, η Τουρκία και πάλι μεσημεριανές ώρες είχε μετατρέψει τον ουρανό στο Καστελόριζο σε πεδίο αεροπορικών επιχειρήσεων, με τα Ελληνικά αεροσκάφη να διατηρούν την αεροπορική υπεροχή.
  • Τότε η Πολεμική Αεροπορία είχε απαντήσει μ’ ένα πολύ στενό «man to man», 23 τούρκοι πιλότοι δεν περίμεναν ότι θα είχαν ο καθένας τον αναχαιτιστή του, με τα 23 Ελληνικά μαχητικά να πρεσάρουν στενά τους εναέριους εισβολείς. Τότε είχαν γίνει οι 19 αερομαχίες, αριθμός ρεκόρ που παρόμοιος έχει καταγραφεί πολλά χρόνια πίσω.

Παρά το πάθημα της 27ης Αυγούστου, οι Τούρκοι επιτελείς θέλησαν να δουν αν θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση και κατά την χθεσινή ημέρα. Τα δώδεκα μαχητικά της Τουρκίας βρήκαν ισάριθμα αεροσκάφη, από όλες τις Σμηναρχίες μάχης των νησιών αλλά και από τις πτέρυγες μάχης της Σούδας και του Αράξου.

Άσκηση βομβαρδισμού και στον κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο

Παρά την τεχνητή προσπάθεια χαμηλής έντασης στο Αιγαίο τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχαν λείψει κι εκεί αεροπορικές ασκήσεις από την Τουρκία «δίωξης- βομβαρδισμού», με αεροσκάφη F-16 να έχουν τον ρόλο της συνοδείας- προστασίας και τα βομβαρδιστικά F-4 Phantom στον γνώριμο ρόλο, σε πιο χαμηλό ύψος.

Το Scramble που είχε σημάνει σε Σμηναρχία μάχης νησιού, στις αρχές του μήνα είχε απογειώσει μαχητικά F-16 Block 52 Advance . Συνήθως και οι δυο κατευθύνονται προς το ζευγάρι που είναι οπλισμένο. Εκείνη τη φορά όμως οι αναχαιτιστές «έσπασαν» ο ένας κυνήγησε μέχρι που έδιωξε τα F-4 Phantom και ο δεύτερος βρέθηκε στην «ώρα 6» των δυο οπλισμένων τουρκικών F-16, η αερομαχία κράτησε λίγα λεπτά μέχρι που τα Τουρκικά μαχητικά εξήλθαν από τον Εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών σχεδόν στο ύψος των Δαρδανελίων.

Μέσα σε ένα μόνο μήνα οι Τούρκοι επιχείρησαν να στήσουν το ίδιο σκηνικό στο Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: