Ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Norman Atlantic η φωτιά στο Olympic Champion

Η φωτιά ξεκίνησε σε νταλίκα- ψυγείο στο γκαράζ του Olympic Champion. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η αποβίβαση των 538 επιβατών του Champion Olympic στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως και το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. Μαζί με τους επιβάτες αποβιβάστηκε και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος του πλοίου.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Norman Atlantic. Τότε ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Ανκόνα. Τοτε 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μέχρι σήμερα άλλοι 18 χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία. Ήταν το πρώτο του ταξίδι. Η φωτιά ξεκινά από το κατάστρωμα των οχημάτων. Γρήγορα εξαπλώνεται παντού. Οι 478 επιβάτες έντρομοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Το πλήρωμα, όπως καταγγέλλουν, άφαντο.

Η νταλίκα – ψυγείο, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά στο «Olympic Champion» της ΑΝΕΚ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα-Βενετία, με 538 επιβάτες και 74 άτομα πλήρωμα, βρισκόταν κοντά στην πλώρη του πλοίου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου, που επέστρεψε στην Ηγουμενίτσα, όπου και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Δύο επιβάτες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα – ο ένας Κούρδος, που νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Φιλιατών- και ένας υπέστη μικρής έκτασης έγκαυμα.

Μόλις τυλίχθηκε στις φλόγες η νταλίκα, ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Όμως, κάποιες νταλίκες που βρίσκονταν στο γκαράζ κάηκαν ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εμπορεύματα που μετέφεραν κάποιες.

Η φωτιά κρίθηκε ελεγχόμενη καθώς δούλεψαν από την πρώτη σιτγμή τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης του πλοίου. Με ειδικό εξοπλισμό οι πυροσβέστες μπήκαν στο γκαράζ. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τέταρτο γκαράζ σε δύο φορτηγά. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έσπευσαν πλωτό του Λιμενικού, ένα ρυμουλκό, πυροσβεστικά οχήματα από την περιοχή καθώς και από τους γειτονικούς νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων.

 Τρεις τραυματίες μεταξύ των επιβατών του Champion Olympic

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο δύο επιβάτες του πλοίου Champion Olympic, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Πρόκειται, για ένα 80χρονο Έλληνα και ένα Γερμανό ο οποίος έφερε μικρό έγκαυμα στο πόδι.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών μεταφέρθηκε ένας Κούρδος μετανάστης με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω αναθυμιάσεων, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Στην Ηγουμενίτσα αναμένεται να φτάσει από λεπτό σε λεπτό ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Σπύρος Βαλσάμης ενώ στο συμβάν βρίσκεται και συντονίζει την κατάσβεση της φωτιάς ο αρχιπύραρχος Θωμάς Ρίζος Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου.

 Ζημιές σε φορτηγά και εμπορεύματα λόγω της φωτιάς στο Olympic Champion

Ολοκληρώνεται το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στο επιβατηγό/οχηματαγωγό Olympic Champion ενώ αποβιβάζονται και τα φορτηγά από τα γκαράζ του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας κάποιες νταλίκες έχουν καεί ολοσχερώς ενώ κάποιες άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και στα εμπορεύματα που μετέφεραν.

Ο Κούρδος που νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Φιλιατών βρέθηκε κρυμμένος μέσα σε νταλίκα.

Σύμφωνα με όλες τα ενδείξεις η φωτιά ξέσπασε σε χώρο κοντά στην πλώρη του πλοίου.

Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση και οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό και αντιασφυξιογόνος μάσκες.

Ζημιές σε φορτηγά: Αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 538 επιβάτες του Champion Olympic

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: