Βοσνία: Εικονική διέλευση στο “Τούνελ της Ελπίδας” που έσωσε το πολιορκημένο Σαράγεβο [video]

Το Τούνελ της Ελπίδας όπως είναι σήμερα. Photo: Wikimedia/Commo: By Elias Bizannes from Sydney, Australia
Την εμπειρία της εικονικής διέλευσης από το αποκαλούμενο “Τούνελ της Ελπίδας” στο Σαράγεβο που επί 3,5 χρόνια, στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης,  ήταν η μοναδική σύνδεση των εγκλωβισμένων

κατοίκων της πρωτεύουσας της Βοσνίας με το αεροδρόμιο, έχουν πλέον όσοι το επιθυμούν, μέσα από μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που δημιούργησαν ερευνητές από το εργαστήριο της ομάδας γραφικών του Σαράγεβο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης.

  • Το μήκος του τούνελ ήταν περίπου 800 μέτρα και το ύψος του 1,5 μέτρο.  Από αυτό πέρασαν είκοσι εκατομμύρια τόνοι φαγητού και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα και στις μέρες μας έχουν απομείνει περί τα είκοσι μέτρα που “λειτουργούν” ως μουσείο.
  • Η κατασκευή του τούνελ  ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1993 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1993. Χρειάστηκαν περισσότεροι από έξι μήνες για να ολοκληρωθεί το τούνελ.
  • Τη νύχτα της 30ης Ιουλίου 1993, ολοκληρώθηκε τελικά η κατασκευή του, δίνοντας στο Σαράγεβο διέξοδο στον κόσμο. Το τούνελ επέτρεπε την μεταφορά φαγητού, ανθρωπιστικής βοήθειας και πολεμοφοδίων και, όπως, αναφέρεται σε πινακίδες που “κοσμούν” τη διαδρομή κατά μήκος του, έσωσε το Σαράγεβο.

Όσοι επιλέξουν να “περπατήσουν” μέσω της εικονικής εφαρμογής στο τούνελ της ελπίδας, λαμβάνουν πληροφορίες για την κατασκευή του τούνελ, έχουν την ευκαιρία να περάσουν ουσιαστικά μέσα από το χώρο που έγινε “σανίδα” σωτηρίας για εγκλωβισμένους -στην πολιορκημένη πόλη- κατοίκους και να μάθουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Εκεί -στην εικονική εφαρμογή – θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του χαμηλού ύψους της οροφής του τούνελ, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο νερό που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και να μπορέσουν να φθάσουν στο τέλος του τούνελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοπρατήθηκε η καραμπίνα των Μπόνι και Κλάιντ: Φέρει πάνω της το αίμα των σερίφηδων

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal