Βγήκαν «μαχαίρια» στα κατεχόμενα: Δημόσια πλέον η κόντρα Τατάρ-Ακιντζί: Στο παιχνίδι και ο Οζερσάι

O κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. EPA/MARTIAL TREZZINI




Για ένταση, αντιπαράθεση και πολεμική που ξέσπασε λίγο πριν τις όποιες εξελίξεις στην Νέα Υόρκη μεταξύ του Ερσίν Τατάρ και του Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό γράφει ο τ/κ Τύπος με αφορμή τις αναφορές του πρώτου περί περιπετειών και περιθωριακών ομάδων με τον δεύτερο να απαντά ότι εκπροσωπεί τον «λαό» και να κάνει λόγο για πλειοψηφία υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

  • Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χθες ο Ακιντζί, απαντώντας στις δηλώσεις Tατάρ στην Άγκυρα, είχε γράψει ότι «ο στόχος μας για μια ομόσπονδη λύση, διζωνική, με δύο συνιστώσες πολιτείες, στη βάση της πολιτικής ισότητας» και αυτό το κάνει – όπως γράφει – με την στήριξη του «λαού».

Οι «περιθωριακές ομάδες μειοψηφίας» και «οι φίλοι του Ακιντζί», στους οποίους επίσης αναφέρθηκε ο παράνομος ψευδο-«πρωθυπουργός» Τατάρ, κατά τον Ακιντζί, «είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Αυτοί που δεν βλέπουν αυτή την πραγματικότητα, θα την καταλάβουν όταν έρθει η ώρα».

Με τίτλο «Πολύ μεγάλη πλειοψηφία» η εφημερίδα Αφρίκα γράφει σήμερα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, βρέθηκε χθες στα χωριά Κλεπίνη και Άγιο Επίκτητο Κερύνειας (όπου είχε γίνει η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών), όπου συζήτησε με τον κόσμο και τους κατοίκους και εκεί αναφέρθηκε σε όσα έγραψε και στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για ένταση στην κορυφή του ψευδοκράτους γράφει η Χαλκίν Σεσί που αναφέρει ότι ο παράνομος ψευδο-«πρωθυπουργός» και ψευδο-«πρόεδρος» αντάλλαξαν πολύ σκληρές εκφράσεις.

Η Χαβαντίς αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί και στην απάντηση του πως «όταν έρθει η ώρα θα καταλάβουν».

  • «Άρχισε νωρίς ο ανταγωνισμός (προεκλογικός)» γράφει η Ντιαλόγκ, «έσκισαν τα ιμάτιά τους πριν την Νέα Υόρκη» γράφει η Κίπρις ποστασί.

Μετά την ανάρτηση του Ακιντζί ο Τατάρ μίλησε για δημαγωγία εκ μέρους του Ακιντζί, ενώ το ΚΕΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάθος πολιτική Ακιντζί, σημειώνοντας ότι «κατέθεσε χάρτη δίδοντας την Μόρφου στους Ε/κ», χωρίς να ενημερώσει κανέναν και ότι «δεν στάθηκε ικανός στο θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες το 90% του τ/κ λαού θέλει να συνεχιστούν». Τον καλεί επίσης να μην μπει σε περιπέτειες τώρα που πάει στην Νέα Υόρκη.

  • Ο Τατάρ απάντησε και στην γραπτή δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού εναντίον του για τις δηλώσεις που είχε κάνει στην Άγκυρα και αφορούσαν τον Μουσταφά Ακιντζί, με τον Ερσίν Τατάρ να μιλά για διαστρέβλωση των όσων είπε.

Χαρακτήρισε δε αχρείαστη και υπερβολική την αντίδραση Μπουρτζιού λέγοντας ότι ο ίδιος δεν προέβη ούτε σε κριτική, ούτε σε επίθεση εναντίον του Ακιντζί..

Έδωσε τη Μόρφου χωρίς έγκριση

Το ψευδο-κόμμα του Τατάρ, το ΚΕΕ, με την ανακοίνωσή του χθες εξέφρασε ανησυχία εκ μέρους του τ/κ «λαού» γιατί βλέπει – όπως αναφέρει – ότι ο κ. Ακιντζί με την λάθος πολιτική του στο Κυπριακό αναζητεί περιπέτειες με μια νέα, αχρείαστη, διαδικασία συνομιλιών με τον Νίκο Αναστασιάδη.

  • Αναφέρεται επίσης ότι οι δηλώσεις Μπουρτζιού εναντίον του Ερσίν Τατάρ «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Επίσης, δηλώνει ανήσυχο από την προσπάθεια αμαύρωσης όσων λένε ότι η πολιτική του Ακιντζί, που δεν υπολογίζει καθόλου την ψευδο-«κυβέρνηση» στο Κυπριακό είναι λάθος και ζητούν να βρεθούν λύσης εκτός της ομοσπονδίας, να κατηγορούνται στον διεθνή παράγοντα ότι δεν θέλουν ειρήνη και επιδιώκουν το ακατόρθωτο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε έχει ως στόχο τη λύση των δύο κρατών, ενώ υπάρχει σχετικό ψήφισμα για συνέχιση των ενεργών εγγυήσεων της Τουρκίας, ως προϋπόθεση για μια λύση.

Ο Ακιντζί, όπως αναφέρεται, ενεργεί χωρίς να τα λαμβάνει υπόψη τίποτε και κανέναν και αυτό είναι αντιδημοκρατικό και αντίθετο προς «τα πρέποντα».

Τι λέει ο Τζεμάλ Οζγιγίτ

Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για ολοκλήρωση της συμφωνίας στους όρους αναφοράς, η οποία θα λειτουργήσει ως ντόμινο για μια ομοσπονδιακή λύση, αναφέρει από την πλευρά του σε γραπτή του δήλωση ο Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Η διαδικασία με την κ. Λουτ συνεχίζεται και στις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η εργασία για τους όρους αναφοράς θα είναι στο τραπέζι, ανέφερε ο Οζγιγίτ και υπενθυμίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις Γκουτέρες για τους όρους αναφοράς, είπε ότι πρέπει αυτές οι διεργασίες να επιταχυνθούν και σίγουρα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

  • Προσδοκία τους, συνέχισε, είναι να υπάρξει ένα θετικό έδαφος της διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ομοσπονδιακή λύση. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε, πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους.

Η βάση για την λύση είναι, όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Εκ των ων ουκ άνευ είναι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις».

Για τον Οζγιγίτ η πιο ρεαλιστική λύση είναι η ομοσπονδία, αυτό έδειξε η ιστορία και η εμπειρία στην Κύπρο. Κάποιοι Τ/κ πολιτικοί και κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, πρόσθεσε, μπορεί το τελευταίο διάστημα να αναφέρονται σε λύση δύο κρατών, «αλλά αυτό δεν είναι εφικτό στην σημερινή συγκυρία και το προβλεπτό μέλλον».

  • Η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, είναι η ομοσπονδία, ανέφερε.

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις Τατάρ στην Άγκυρα είπε ότι κατηγόρησε όσους θέλουν λύση πως είναι περιθωριακοί. «Από πότε αυτοί που θέλουν λύση έγιναν περιθωριακοί και μειονότητα;». Ανέφερε επίσης ότι ο Ακιντζί ενεργεί ανάλογα με την εξουσία που του δίνει ο «λαός».

Όσοι είναι υπέρ της μη λύσης και δεν θέλουν οι Τ/κ να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, δεν φοβούνται μόνο την λύση αλλά ακόμα και την πιθανότητα να υπάρξει λύση και αυτές οι δηλώσεις δεν πριμοδοτούν κανέναν πια, κατέληξε ο Οζγιγίτ.

Με άλλες πτήσεις στη ΝΥ Οζερσάι και Ακιντζί

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, ο παράνομος ψευδο-«υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι όπου θα παραστεί στις συνόδους των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Οζερσάι θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμους αρμοδίους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ.

  • Αναφέρεται επίσης ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ο κ. Οζερσάι ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο facebook ότι θα αναχωρούσε τα ξημερώματα για την Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τους Μόνιμους Εκπροσώπους κάποιων χωρών μελών του ΟΗΕ και του ΣΑ.

Αναφέρθηκε και σε συνόδους συντονισμού των ΥΠΕΞ των ΟΙΔ και ΟΟΣ. Θα προσπαθήσει, έγραψε, να ακουστεί η φωνή του να εκπροσωπήσει το ψευδοκράτος σε κάθε διεθνή πλατφόρμα, όπου αυτό είναι δυνατόν.

  • Αύριο το πρωί στα 8.15 αναχωρεί από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ακιντζί κατά την παραμονή του θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 2 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Εμφύλιος στα κατεχόμενα: Ο Μπουρτζιού επέκρινε τον Τατάρ για δηλώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: