Βγάζει το «δάχτυλο απ’ τη σκανδάλη» ο Τραμπ: Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση, όχι εμείς…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρίγκιπα του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμαντ Αλ Καίφα ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα κρίση μετά την επίθεση στα διυλιστήρια της Aramco. Φωτογραφία: EPA / Chris Kleponis




Το αρχικό σκηνικό του πολέμου που στήθηκε ώρες μετά τις επιθέσεις  των drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, δείχνει να “τρόμαξε” ακόμη και τους δημιουργούς του με την απότομη και πρωτοφανή για την τελευταία 30ετία εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, αλλά κυρίως δείχνει να παραπαίει λόγω της αμφιθυμίας την οποία επιδεικνύει από το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος. Μια αμφιθυμία που μοιάζει να γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τρεις μέρες μετά τις επιθέσεις, δυο μέρες μετά τις αρχικές “πολεμικές ιαχές” από αμερικανικής κυρίως αλλά και Ιρανικής πλευράς, μια μέρα μετά την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, το σκηνικό του τρόμου στον Κόλπο δείχνει απρόβλεπτο.

Κι αυτό κυρίως λόγω των εναλλαγών στην δημόσια ρητορική του Τραμπ ο οποίος αρχικά δήλωσε πως “όλοι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους” ενώ τώρα λέει πως “δεν γνωρίζει αν το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις”, ότι “έτσι φαίνεται”, κι ότι όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

  • Παρότι δεν ήταν ο Τραμπ αυτός που έσπευσε να κατονομάσει το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις, αλλά ο υπουργός του επί των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός πρόεδρος το φωτογράφισε, αφού δήλωσε πως “όλοι γνωρίζουμε τον ένοχο” και πως οι ΗΠΑ βρίσκονται “με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.

Ήρθε η απάντηση της Τεχεράνης που απέρριπτε τις αμερικανικές αιτιάσεις και προϊδέαζε για την ετοιμότητα του Ιράν να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ουάσιγκτον.

Έκτοτε, η αμερικανική ηγεσία, έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες δορυφόρου, στις οποίες υποτίθεται πως αποδεικνυόταν η προέλευση των επιθέσεων από το Ιράν, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Τραμπ, έλεγε ότι “οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, αλλά βεβαίως θα βοηθήσουν τους συμμάχους τους”.

Ένα 24ωρο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει εγκλωβισμένος στις δηλώσεις του. Δεν δείχνει καθόλου σαν τον άνθρωπο που έχει “το δάχτυλο στη σκανδάλη”. Απ’ τη μια πλευρά θέλει να αποφύγει μια στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, από την άλλη όμως δεν ανέχεται να τον θεωρούν αδύναμο.

  • “Δεν θέλω πόλεμο με κανέναν” δήλωσε μόλις χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν επανέλθει λίγες ώρες μετά στην σκληρή ρητορική του: “Εχουμε τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου… είμαστε έτοιμοι, περισσότερο απ’ οποιονδήποτε”.

Ερωτηθείς κατά πόσον το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Τραμπ είπε: “Έτσι φαίνεται”. Αν και ελάχιστα λεπτά αργότερα διέψευσε δημοσιογράφο ο οποίος του ζήτησε να διευκρυνίσει: “Δεν το είπα αυτό”…

Ύστερα από ένα 24ωρο κατά τη διάρκεια του οποίου εξέπεμψε αντιφατικά πολιτικά μηνύματα, η εντύπωση που έστειλε στον κόσμο ο Τραμπ είναι ενός ηγέτη που θέλει να κερδίσει χρόνο, που επιζητεί προσωπική διέξοδο, που αποζητεί να υποβαθμίσει μια κρίση που τρέλανε τις αγορές πετρελαίου και η οποία κάλλιστα μπορεί να φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη και να τραυματίσει την οικονομία. Ομως, η Οικονομία είναι ένα χαρτί που το χρειάζεται ο Τραμπ απαραιτήτως για να μπει στην διεκδίκηση της επανεκλογής του.

Απρόθυμοι οι πάντες για πολεμικά παιχνίδια

Ο διχασμός του Αμερικανού προέδρου είναι ξεκάθαρος στην τελευταία δήλωση που έκανε χθες:  “Θα έχω ένα πολύ δυνατό μήνυμα, ή δεν έχω καθόλου μήνυμα να σας δώσω, όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα από αυτό που ψάχνουμε. Ξέρετε, δεν υπάρχει βιασύνη”….

Αν το Ιράν, ωστόσο, πράγματι ήταν πίσω από τις επιθέσεις και ο Τραμπ δεν πράξει τίποτε, τότε θα φαίνεται σαν “χάρτινη τίγρη” και μάλιστα απομονωμένη καθώς ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι του δείχνουν φιλοπόλεμη διάθεση – διαμήνυσαν στην Ουάσιγκτον αυτοσυγκράτηση – το Ιράν ήδη απέκλεισε το διάλογο με την Ουάσιγκτον “σε οποιοδήποτε επίπεδο”, ενώ πολύ περισσότερο, Κίνα και Ρωσία, δείχνουν καθαρά ότι δεν συμμερίζονται “τα βιαστικά συμπεράσματα” των ΗΠΑ.

Τί λέει η Σαουδική Αραβία;

Όσο για τη Σαουδική Αραβία, εξ αρχής φάνηκε να αποστασιοποιείται από τις εικόνες δορυφόρου που “αποδείκνυαν” την προέλευση των επιθέσεων, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ δήλωσε πως “το βασίλειο είναι ικανό να υπερασπιστεί ΄την γη αι το λαό και να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτές τις επιθέσεις”.

Ενδιαφέρον έχει το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης χθες δήλωσε: “Οχι, δεν έχω υποσχεθεί τίποτα στους Σαουδάραβες. Πρέπει να κάτσουμε κάτω και να βγάλουμε μια άκρη. Ηταν μια επίθεση στη Σαουδική Αραβία και δεν ήταν μια επίθεση σε μας. Όμως σίγουρα θα τους βοηθήσουμε”…

Με πληροφορίες από CNN, BBC, Reuters

Το χρονικό της νέας κρίσης ΗΠΑ-Ιράν, που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο για το πετρέλαιο

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: