Βαθιές μαχαιριές στην καρδιά μας: Επί των ερειπίων της Αμμοχώστου παίζουν οι καταχτητές

File Photo: Η κατεχόμενη Αμμόχωστος. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ 

Οι φωτογραφίες και τα φιλμάκια που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας μετά από το εγχείρημα του Κουντρέτ Οζερσάι να «ανοίξει» κατ’ αρχάς για εκπροσώπους των ΜΜΕ – Τούρκους και ξένους – τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αποτελούν βαθιές μαχαιριές στην καρδιά κάθε Αμμοχωστιανού και συνιστούν κόλαφο σε κάθε υπεύθυνο συνυπεύθυνο και αρμόδιο που χειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια το θέμα της Αμμοχώστου.

  • Μαχαιριές στις καρδιές των Αμμοχωστιανών γιατί διαψεύστηκαν και οι τελευταίες ελάχιστες προσδοκίες που φύλαγαν μέσα τους για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη.

Κόλαφο για τους αρμόδιους, υπεύθυνους και συνυπεύθυνους – ζωντανούς και νεκρούς – σε όλους αυτούς που τους βαραίνουν τεράστιες ευθύνες από τις ασύγγνωστες παραλείψεις και τα τραγικά λάθη που διέπραξαν εκόντες/άκοντες και που οδήγησαν στο σημερινό τραγικό αποτέλεσμα που ήταν σχεδόν ψηλαφητό εδώ και καιρό.

Έχω γράψει δεκάδες άρθρα για την πορεία και τη διαχείριση της πτυχής της πόλης της Αμμοχώστου, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ είτε ότι διακατέχομαι από εμμονές και ότι επαναλαμβάνω τον εαυτό μου, είτε ότι επιχειρώ να «αμμοχωστοποιήσω» το Κυπριακό.

Σήμερα, σ’ αυτό τον τραγικό επίλογο που φαίνεται ότι διαγράφεται για τη γενέτειρα και την πόλη των πληγωμένων μου ονείρων, θα επιχειρήσω να προσάψω κατηγορίες και να κατανείμω τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες που αναλογούν σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν κατά καιρούς την τύχη της Αμμοχώστου και της απόλυτης αυτής ιδιαιτερότητας και της ξεχωριστής ιδιομορφίας του κυπριακού προβλήματος.

  • · Σε όσους παρερμήνευσαν εσκεμμένα, είτε από ανικανότητα είτε από μια ανεγκέφαλη σκοπιμότητα, την έννοια και το περιεχόμενο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και τα μετέτρεψαν από όπλα στη διπλωματική μας φαρέτρα, σε άχρηστα χαρτιά για καλάθους αχρήστων.

· Όσους κώφευσαν στις κατά καιρούς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μου ότι οι Τούρκοι και οι τ/κ εγκάθετοί τους σχεδιάζουν και υλοποιούν βήμα με βήμα τη διάνοιξη της περίκλειστης περιοχής της πόλης μου με σκοπό να την εποικίσουν και αυτήν.

  • · Όσους μου απαντούσαν πως οι Τούρκοι απλώς… «μπλοφάρουν» στο ενδεχόμενο να καλέσουν μερίδα των συμπολιτών μου να επιστρέψουν υπό τ/κ – κατοχική – διοίκηση.

· Όσους ανέχτηκαν ή εκκόλαψαν τους τουρκικούς τακτικισμούς να συνδυάσουν την επιστροφή της Αμμοχώστου με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ή με συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

  • · Όσους υπέκυψαν ενσυνείδητα στη στρατηγική των Τούρκων να εξουδετερώσουν την προτεραιότητα της Αμμοχώστου, εντάσσοντάς την στα πλαίσια της… συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

· Όσους έκλειναν τα μάτια στα κατά καιρούς τετελεσμένα που δημιουργούσαν οι Τούρκοι, με το άνοιγμα και τη χρήση τμημάτων της περίκλειστης πόλης, όπως η παραλία του Αγίου Μέμνονα και γειτονιών στις παρυφές της Αμμοχώστου.

  • · Όσους καταστρατήγησαν την προτεραιότητα της απόδοσης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και την εκφύλισαν ανοίγοντας το οδόφραγμα της Δερύνειας και υιοθετώντας μέτρα για την εφαρμογή της… κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα.

· Όσους υποκριτικά διαβεβαίωναν τους Αμμοχωστιανούς ότι θα προτάξουν την προτεραιότητα της επιστροφής τους, ενώ ταυτόχρονα άλλα σχεδίαζαν, άλλα εννοούσαν και άλλα έπρατταν.

  • · Όσους προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα και σήμερα να αποσείσουν από τους ώμους τους τις ασήκωτες ευθύνες τους και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους φορτώνοντας τα πάντα στην… τουρκική αδιαλλαξία.

· Όσους αποκοίμισαν τις συνειδήσεις και εξουδετέρωναν μεθοδικά και συστηματικά τις αντιδράσεις των Αμμοχωστιανών συμπολιτών μου.

Ως Αμμοχωστιανός πολίτης έχω τη δυστυχία να παρακολουθώ βήμα προς βήμα τη διάψευση και των τελευταίων προσδοκιών μου για να επιστρέψω στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 24 μου χρόνια.

  • Ως εκλελεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχω το θλιβερό προνόμιο να καταγράφω κατά τα τελευταία 7 χρόνια όλα τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις αλλά κυρίως όλους τους ολέθριους χειρισμούς κάθε μορφής και κλίμακας «αρμοδίων» που οδήγησαν στο σημερινό τραγικό κατάντημα και τους οποίους έχω καταθέσει σε άρθρα μου που έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Και όταν έρθει η ώρα θα τους αποκαλύψω και επωνύμως!

Η ιστορία της Αμμοχώστου ίσως αποτελέσει το επιστέγασμα της αθλιότητας, της ανεπάρκειας, της υποκρισίας και της ανικανότητας σημαντικής μερίδας των πολιτικών και της πολιτικής μας.

Κριτής μας ο Θεός και ο λαός!

(*) Ο Ανδρέας Μορφίτης είναι Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνημα Αλληλεγγύη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής Αιγιαλίτιδας Ζώνης και ΑΟΖ: Επιβολή κυρώσεων τώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: