Βάσιμες ελπίδες για κοινό παρανομαστή στους όρους αναφοράς, βλέπει η Λευκωσία

Η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κα Τζέιν Χολ , Λευκωσία 02 Σεπτεμβρίου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, υπάρχει το έδαφος, για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία από την πλευρά της δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες» και «γίνεται αντιληπτό ότι η κ. Λουτ θα έχει στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, για αυτό και δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, εάν τυχόν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες επεμβάσεις και τα όσα εξυφαίνονται στο ζήτημα της Αμμοχώστου».

«Θέλουμε να ελπίζουμε, περιμένουμε, ότι όλοι θα συνταχθούν με την κατεύθυνση που δίνεται μέσα από τη συνεννόηση που υπήρξε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει ότι με τα όσα έχουν διαμειφθεί αυτές τις δυο μέρες, χθες και σήμερα, είναι πλέον ορατή και η κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κ. Λουτ, η οποία θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη, θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο, και πως δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής άλλη συνάντηση με την κ. Λουτ.

Ερωτηθείς αν θα ανακοινωθεί η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, ποίοι είναι οι όροι και από ποιόν θα γίνει αυτό, ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι η κ. Λουτ που διεξάγει την όλη διεργασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα βήματα.

«Η κ. Λουτ θα έχει τις αυτονόητες διαβουλεύσεις με τον ΓΓ και θα δούμε τη συνέχεια», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ καλή και παραγωγική.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει ξεκάθαρο στην κ. Λουτ ότι ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία σε όλους τους όρους δεν θα πάει σε διαπραγμάτευση αν δεν αρθούν οι προκλήσεις, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει τη σαφή θέση την οποία όλοι γνωρίζουμε» και πως «υπάρχει και σχετική συζήτηση και κατεύθυνση που δόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι καθ’ αυτές διαπραγματεύσεις χρειάζονται και το ανάλογο κατάλληλο κλίμα».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τις διαδικαστικές προεργασίες. Με την κ. Λουτ ο Πρόεδρος συνεργάζεται προκειμένου να έχουμε τους όρους αναφοράς που όπως έχουμε πει είμαστε πλέον σε καλό δρόμο, υπάρχει το έδαφος για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς πολύ σύντομα, ούτως ώστε ο ΓΓ των ΗΕ να δει πώς μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία για την επανέναρξη», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν από τις δυο πλευρές, την ε/κ και την τ/κ πλευρά, οι οποίες διαπραγματεύονται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς αν δεν μετράει η θέση της Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η κ. Λουτ θα έχει στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Προδρόμου είπε πως ελπίζουν ότι σύντομα θα δουν τους όρους αναφοράς και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευκρινίσει από την αρχή ότι για να γίνουν οι καθ’ αυτές διαπραγματεύσεις χρειάζεται το ανάλογο κλίμα.

«Αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειες», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς από τί θα εξαρτηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι θέμα που κατ’ αρχάς εξετάζεται και πως προς το παρόν δεν μπορεί να λεχθεί κάτι άλλο.

Σε ερώτηση για την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος αύριο θα έχει την ευκαιρία, όπως είναι προγραμματισμένο, να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Είπε ακόμη πως δεν προβλέπεται, μέχρι στιγμής άλλη συνάντηση με την κ. Λουτ και πως η πορεία των διαβουλεύσεων χθες και σήμερα ήταν θετική και ελπιδοφόρα.

«Δίνει το έδαφος, αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε τώρα, για να έχουμε όρους αναφοράς», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως “εκείνο που περιμένει ο ΓΓ είναι τα δύο μέρη – για τα ΗΕ είναι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις, εξάλλου είδαμε ότι στη Διάσκεψη των ΗΕ ήταν παρούσες και οι εγγυήτριες δυνάμεις και ως παρατηρητής η ΕΕ – να συνομολογήσουν, να συμφωνήσουν σε όρους αναφοράς. Επομένως αυτό είναι το ζητούμενο. Θα είναι στο μεταξύ στην κρίση του ΓΓ το να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα», σημείωσε.

Σε παρατήρησή του πως σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος ανέφερε πως ξέρει ποιός είναι πίσω από τα δημοσιεύματα για το πρώην δικηγορικό του γραφείο και ερωτηθείς αν είναι κάποιος που είναι δυσαρεστημένος με τον Πρόεδρο, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτή τη στιγμή συζητάμε για τις ελπιδοφόρες εξελίξεις που έχουμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/09/2019

Ολοκληρώθηκε μέσα σε μία ώρα η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ για τους όρους αναφοράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: