Βαρώσι λίρα εκατό για Ταγίπ: Στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και επιχειρηματικές βλέψεις

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις και ενέργειες που παραπέμπουν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σε μια τακτική βήμα προς βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της. Οι επισκέψεις, οι ξεναγήσεις, η καταγραφή των περιουσιών στην κατεχόμενη περίκλειστη περιοχή της πόλης εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο έδαφος.

  • Είναι σαφές πως το μήνυμα σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις για την Αμμόχωστο διαφαίνονται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν, χωριστά, δυο Τούρκοι υπουργοί, Άμυνας και Δικαιοσύνης, την περίκλειστη περιοχή, πέραν από την περιήγηση από τον Κουντρέτ Οζερσάι των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, σημαντική πτυχή του όλου ζητήματος φαίνεται να είναι και οι επιχειρηματικές βλέψεις που υπάρχουν, πίσω από τις οποίες φαίνεται να βρίσκεται η οικογένεια Ερντογάν. Σημειώνεται συναφώς ότι εδώ και ένα περίπου χρόνο το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο τους στον Καράολο γιατί θέλουν να αναπτύξουν την ευρύτερη περιοχή τουριστικά. Το στρατόπεδο αυτό είχε παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη πριν το 1974 και η γη είναι ιδιωτική, ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Αυτό δεν έχει γίνει καθώς τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο.

  • Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως εκδηλώθηκε προσωπικό ενδιαφέρον του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για την ανάπτυξη της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου έχουν εκδηλώσει ενδιφέρον Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες, που συνδέονται φιλικά και επιχειρηματικά με την οικογένεια Ερντογάν. Τόσο η οικογένεια του Τούρκου Προέδρου όσο και φίλοι του επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στα κατεχόμενα σε μεγάλα, κατά κύριο λόγο έργα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σήμερα η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζειν Χολ Λουτ θα αρχίσει επαφές στη Λευκωσία, με χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Οι επαφές Λουτ θα επικεντρωθούν στους όρους αναφοράς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επικεφαλίδες.

Τα καραγκιοζλίκια Οζερσάι στην Αμμόχωστο: Τι λένε οι αφελείς συνομιλητές του στο νησί;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: