File Photo: Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος UAV Bayraktar. Photo via Twitter, @SavunmaSanayiST




Στο παιγνίδι κατασκοπείας έβαλαν οι γείτονές μας και το UAV Μπαϊρακτάρ το οποίο παραβίασε το FIR Αθηνών ερχόμενο από το FIR Λευκωσίας. Στο ύψος της Ρόδου έστρεψε και μπήκε ξανά στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι η Άγκυρα διαθέτει τα Μη Επανδρωμένα στα οποία αναφέρθηκε προ δυο ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Ικόνιο.

  • Οι 33 παραβιάσεις έγιναν από τα κατασκοπευτικά CN-235 τα οποία κινήθηκαν κυρίως στην ίδια γεωγραφική περιοχή γεγονός που αναδεικνύει την αγωνία της Τουρκίας να ανακαλύψει τον υποβρύχιο “άσσο” της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Tα τουρκικά F-16 δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια ιδιαίτερη κίνηση καθώς βρήκαν αεροπορική κάλυψη από ελληνικής πλευράς με αεροσκάφη που έκαναν ήδη περιπολία στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Τα τελευταία 24ωρα πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, το επίπεδο επιφυλακής παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της προκλητικής και πολλές φορές απρόβλεπτης συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουρκικός τύπος βοά από ψεύδη τα οποία αναπαράγονται από κυβερνητικές πηγές της γείτονος κυρίως για το θέμα των δεσμευμένων περιοχών για ασκήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Επιτελικές πηγές σημείωναν πως η χώρα μας έδινε το ‘παρών’ και παραμένει στην ευρύτερη περιοχή με μονάδες επιφανείας που επιτηρούν για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση πολύ πιο νότια από τη Μεγίστη, η αντι-navtex απέτρεψε την τουρκική παρουσία τη στιγμή που η χώρα μας δέσμευσε για άσκηση την περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 5η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (1x2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 (2 CN-235 και 1 UAV)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 5

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 33 (όλες από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ο «Πορθητής» έβαλε ρότα για το οικόπεδο 7 αλλά τον πρόλαβαν οι τρίπλες της Λευκωσίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: