Τον συντονισμό των προσπαθειών Ελλάδας – Κύπρου, συζήτησαν Δένδιας και Χριστοδουλίδης

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη. Πηγή φωτογραφίας @NikosDendias




Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη που είχε ως θέμα την αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον συντονισμό των προσπαθειών, εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων αυτής της εβδομάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  • Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το κύριο θέμα της συζήτησης με τον Κύπριο ομόλογό του ήταν ο συντονισμός στα πολλά που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο.

«Συζητήσαμε και για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας – υπό το πρίσμα των προσπαθειών της ειδική απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (Τζέιν Χολ) Λούτ – από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι παρά την εποικοδομητική στάση που τηρεί συνεχώς η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί ανάλογη στάση και δεν βοηθά στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

  • Τόνισε ότι στις προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη δική του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών», συμπλήρωσε.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του που συνάντηση λαμβάνει χώρα αυτή την χρονική συγκυρία.

«Αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα ων στιγμών, ειδικότερα αυτή την εβδομάδα, τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα γίνουν είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού».

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλες τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι «η ανάγκη συνέχισης της διαπραγμάτευσης απ’ εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, με ένα και μοναδικό στόχο: Την λύση όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμά μας προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως σε «ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα, γιατί είναι εφικτό, αν πραγματικά όλοι επιθυμούμε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη ΔΔΟ, είπε ο Χριστοδουλίδης στον Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: