Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη από Παυλόπουλο, Τσίπρα, Καραμανλή και το όλον ΠΑΣΟΚ

Από την εξόδιο ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Συγγενείς, συνεργάτες, επιχειρηματίες, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και απλοί πολίτες είπαν το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο εκδότης και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου πέθανε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών ενώ θα ακολουθήσει ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, παραχωρήθηκε τάφος τιμής ένεκεν στον Αντώνη Λιβάνη.

Στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Νόρα Κατσέλη, η Άντζελα Γκερέκου, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Νικήτας Κακλαμάνης εκ μέρους της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος της Ενώσεως των Ελλήνων τέως Βουλευτών, αλλά και ο γιος του Αντώνη Λιβάνη Ηλίας, η κόρη του Γιώτα και οι δύο εγγονές του. «Για μένα ήσουν ο παππούς μου, ο άνθρωπος που μου έλεγε με τις ώρες τις ιστορίες του, μου έδινε συμβουλές και με άκουγε», είπε μεταξύ άλλων η μία εγγονή του στον επικήδειο λόγο της.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης (Δ) προσέρχεται στην εξόδιο ακολουθία του Αντώνη Λιβάνη στη Μητρόπολη Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στεφάνια έστειλαν οι Γιώργος Βαρδινογιάννης, Γιάννης και Αναστασία Πεπονή, Τόλης Βοσκόπουλος, ΠΑΕ ΑΕΚ, εργαζόμενοι στον όμιλο Λιβάνη και πολλοί άλλοι. Να σημειωθεί πως επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Ποιος ήταν ο Αντώνης Λιβάνης

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και δραστηριοποιήθηκε τόσο στην πολιτική όσο και στο χώρο των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων, ενώ ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στην εξόδιο ακολουθία του Αντώνη Λιβάνη στη Μητρόπολη Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση σε νεαρή ηλικία και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.

Όταν Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα το 1961, με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή -για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών- και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Πηγή: www.lifo.gr, CNN.gr

Καλό ταξίδι κύριε Αντώνη: Όταν αρνήθηκε να μιλήσει για το “διαζύγιο” Ανδρέα και Καραμανλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: