Το πλάνο δράσης της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο και στην ΑΟΖ

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Σε συγκεκριμένες δράσεις σε διπλωματικό επίπεδο προχωρεί το επόμενο διάστημα η Λευκωσία, για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο.

Έχοντας ως προμετωπίδα των ενεργειών της το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο έκανε αναφορά προχθές και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζουρίκ, η Κυβέρνηση θέλει να αναδείξει το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ως θέμα προτεραιότητας.

  • Η αρχή αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να εγείρουν κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη σε κάθε επίπεδο και με έμφαση το ζήτημα των νέων προκλήσεων της Τουρκίας τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα των επαφών τους το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και άλλους εκπροσώπους χωρών ή οργανισμών. Θ α γίνεται επίσης αναφορά στις διαχρονικές προσπάθειες που έγιναν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα της Αμμοχώστου, οι οποίες προσέκρουαν στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Το θέμα της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα και οι τουρκικοί σχεδιασμοί για εποικισμό, θα τεθεί και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου τον Οκτώβριο. Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειες τους προκειμένου να θέσουν ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων τα όσα σχεδιάζονται από πλευράς Άγκυρα για το Βαρώσι, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε βελτίωση της κατάσταση σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από τον Ιούνιο, όταν συζητήθηκε ξανά το θέμα.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία κατάθεσε επίσης ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών τεκμήρια για τις τουρκικές παραβιάσεις. Σε 12σελιδο έγγραφο η Λευκωσία καταγράφει λεπτομερώς τις 145 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, το ΦΙΡ Λευκωσίας και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι 145 αυτές παραβιάσεις 112 από αέρος και 33 στη θάλασσα σημειώθηκαν μόνο τον μήνα Ιούνιο.

Την περίοδο αυτή έντονη ήταν η δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΑΝΚΑ τα οποία εντοπίστηκαν από τα Κυπριακά ραντάρ.

Τα τουρκικά ντρόουνς χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των κινήσεων γύρω από τα γεωτρύπανα που παρανόμως έστειλε η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Διαβάστε περισσότερα στον «Φ» που κυκλοφορεί
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Ανδρέας Πιμπίσιης, Φρίξος Δαλίτης

Έκκληση Αναστασιάδη: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: