Το φιάσκο για τη στάση “Ευαγγελισμός”: Φωτιά στις οικογένειες Μητσοτάκη-Μπακογιάννη

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη στην Ολομέλεια της Βουλής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το έργο το είχαμε ξαναδεί παλιά και έχουμε δει και τα αποτελέσματά του. Κάποιοι που κατά καιρούς βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης νομίζουν ότι μπορούν κατά τις επιθυμίες τους να μετονομάζουν οδούς και άλλη σημεία της πόλης για να γίνουν αρεστοί σε κάποιους από πάνω, ή επειδή αυτό ταιριάζει στις δικές τους προτιμήσεις.

Ο λόγος, βέβαια, για τη διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία ανακοίνωσε αυθαίρετα ότι ο σταθμός “Ευαγγελισμός” θα μετονομαστεί σε “Παύλος Μπακογιάννης” και ο σταθμός “Άγιος Δημήτριος” σε “Αλέκος Παναγούλης” (αυτό για ξεκάρφωμα!).

Όπως είναι γνωστό, η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ειδικά ο σταθμός “Ευαγγελισμός” είναι εμβληματικός όχι μόνο, επειδή είναι κεντρικός, αλλά και επειδή σηματοδοτεί το γνωστό μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο επισκέπτονται για διάφορους λόγους όχι μόνο Αθηναίοι, αλλά και πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας. Δεν πρόκειται για κάποιο κρίσιμο ζήτημα, αλλά είναι ενδεικτικό μίας νοοτροπίας. Και είναι αυτή η νοοτροπία που έβαλε φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους κι όχι μόνο λόγω αχρείαστου κόστους.

Το Αττικό Μετρό Α.Ε., άλλωστε, έχει μία αρνητική προϊστορία. Παράδειγμα είναι ο σταθμός “Αγία Παρασκευή”, ο οποίος, λόγω ανόητων αντιδράσεων, μετατοπίστηκε από την ομώνυμη πλατεία στο Χαλάνδρι, διατηρώντας, όμως, το αρχικό όνομα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από πολλές δεκαετίες μεταξύ άλλων, η οδός Πατησίων μετονομάστηκε σε “28ης Οκτωβρίου”, η Πανεπιστημίου σε “Ελευθερίου Βενιζέλου” και η Πειραιώς σε “Παναγή Τσαλδάρη”.

Αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, οι μετονομασίες έπεσαν στο κενό. Οι Αθηναίοι συνεχίζουν να αποκαλούν τις οδούς με τα αρχικά ονόματά τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει μία σχιζοφρένεια: άλλη να είναι η επίσημη ονομασία και άλλη η χρησιμοποιούμενη. Και με την ευκαιρία δεν είναι καιρός πλέον να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή τη σχιζοφρένεια;

  • Πληροφορίες για ενδοοικογενειακή διάσταση

Το αιχμηρά σχόλια που πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα είναι δηλωτικά. Ίσως το πιο εύστοχο, που αξίζει να αναφερθεί είναι αυτό που στόχευσε τη γνωστή πλέον Ελένη Αντωνιάδου, η οποία κατάφερε και πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ακόμα και στην υπουργό Παιδείας, για να μη θυμηθούμε τους σοφούς του ομίλου “Διανέοσις”. Κάποιος, λοιπόν, πρότεινε στο “αστέρι της NASA”(!) «να δωρίσει το όνομά της στον σταθμό της Πλατείας Συντάγματος…»!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Τα εθνικά θέματα “κυνηγούν” τον Κυριάκο: Στόχος του στη Νέα Υόρκη βασικά μόνο οι επενδύσεις!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: