Το Brexit θα συμβεί αλλά είναι δυνατή μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

File photo: Τις ενστάσεις της ΕΕ στη νέα πρότασή εξέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον. EPA/OLIVIER HOSLET/WILL OLIVER




Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή μια νέα συμφωνία για το Brexit με τη βρετανική κυβέρνηση, ακόμα και χωρίς το αμφιλεγόμενο ‘backstop’, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είχα μία συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον που ήταν μάλλον θετική», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στο γεύμα εργασίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία. Κάνω τα πάντα για να έχουμε μια συμφωνία, διότι δε μου αρέσει η ιδέα ενός no deal, επειδή νομίζω ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τουλάχιστον ένα έτος. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για ένα no deal και ελπίζω να είναι και η Βρετανία – αλλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος», συνέχισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν έχει λάβει τις ανεπίσημες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τους τρόπους αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι τις έλαβε αργά την Τετάρτη και έως τη στιγμή της συνέντευξης δεν τις είχε εξετάσει.

Επανέλαβε δε ότι δεν έχει κάποια συναισθηματική προσήλωση στην ιδέα του backstop για την αποφυγή των σκληρών συνόρων, ιδέα την οποία απορρίπτει ο πρωθυπουργός Τζόνσον. «Αν τα αποτελέσματα (που επιδιώκει το backstop) είναι εκεί, δε με νοιάζει για το backstop», είπε, προσθέτοντας ότι κάλεσε τον κ. Τζόνσον να προβεί σε συμπαγείς προτάσεις για τις λεγόμενες «εναλλακτικές διευθετήσεις» για τα σύνορα.

«Αν οι επιδιώξεις (του backstop) επιτυγχάνονται, όλες τους, τότε δε χρειαζόμαστε το backstop. Ήταν μια εγγύηση, όχι ένας αυτοσκοπός», απάντησε ο κ. Γιούνκερ στο ερώτημα αν τελικά το backstop θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη συμφωνία.

Επιβεβαίωσε έξαλλου τις πληροφορίες ότι η βάση της εναλλακτικής συμφωνίας που συζητείται είναι η διατήρηση της ισχύος των κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία ως προς τον έλεγχο των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων που διασχίζουν τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τους ελέγχους στα υπόλοιπα προϊόντα να γίνονται μακριά από τα σύνορα.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν εγκαταλείψει το πόστο του στα τέλη Οκτωβρίου. «Το Brexit θα συμβεί», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Λονδίνο

Διορία δώδεκα ημερών στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: