Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα…

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική Ελπιδοφόρο και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε παλαιότερη συνάντηση τους. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αμερικής




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Συνάντηση με τον Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ζήτησε και είχε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν στη Νεα Υόρκη καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είναι Τούρκος πολίτης και η Αρχιεπισκοπή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η ανάρτηση του κ. Ελπιδοφόρου στο Twitter ότι το θέμα συζήτησης ήταν οι …μειονότητες στην Τουρκία και στην …Ελλάδα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος (και οι συνεργάτες του που διαχειρίζονται το προφίλ του στα social media) προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις καθώς έσπευσε να δημοσιοποιήσει και να προβάλει την συναντηση με τον Ερντογαν.

Με την δημόσια μέσω Twitter τοποθέτηση του, ο κ. Ελπιδοφόρος εμφανίζεται να νομιμοποιεί τον απαράδεκτο συσχετισμό που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Άγκυρα, των Ελληνορθόδοξων Τούρκων πολιτών με την πολυπληθή ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

  • Ο θεσμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως καταξιώθηκε με την παρουσία ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ηταν οι μακαριστοί Αθηναγόρας και Ιάκωβος, αναδείχθηκε σε σημαντικό πυλώνα των θρησκευτικών κοινοτήτων των ΗΠΑ και προσέφερε απευθείας πρόσβαση στην Λευκό Οίκο. Για δεκαετίες μάλιστα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ηταν ο πυρήνας γυρω από τον οποίο στηρίχθηκε σε δύσκολες στιγμές η Ελληνικη και η Κυπριακή ομογένεια, για την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον.

Η υποχρέωση του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου να συναντηθεί ή να είναι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση είναι δεδομένη και κατανοητή, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται η υποχρέωση αυτή με την μετατροπή της Αρχιεπισκοπής σε «εργαλείο» για τον εξωραϊσμό του προφίλ του κ. Ερντογαν την στιγμή που δέχεται από κάθε πλευρά κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα του αλλα και την έντονη κριτική του Στειτ Ντιπαρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Οι δυο αναρτήσεις στο Twitter του κ. Ελπιδοφόρου ηταν απολύτως προβληματικές και δημιουργούν ερωτηματικά.
Ο κ. Ελπιδοφόρος έγραψε στο twitter:

  • «Ειχα την χαρά να συναντηθώ με τον Προέδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογαν. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία και επεσήμανα την σημασία της συνολικής προστασίας των Θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Και σε δευτερη ανάρτηση του σημείωσε:

  • «Συζητήσαμε την αναστήλωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκηπου και τις προοπτικές επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενημέρωσα τον Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα της Αρχιεπισκοπής, και ευγενικά μου απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθώ στην Τουρκία».

Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος προφανως δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση ούτε αρμοδιότητα να συζητά με τον τούρκο πρόεδρο θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Πολύ περισσότερο μάλιστα είναι προβληματικό ο πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ να στέλνει τέτοια μηνύματα, που εξομοιώνουν και θέτουν υπό καθεστως αμοιβαιότητας την εξανδραποδισμένη ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία, με την ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αθωώνοντας πρακτικά την Τουρκία για τα οσα έχει διαπράξει εναντίον των «αλλόθρησκων» όπως καταγράφονται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

  • Η Ομογένεια περίμενε από τον θρησκευτικό ηγέτη της να θέσει στον κ. Ερντογαν, τις δραστηριότητες που αμφισβητούν την ύπαρξη των Ελληνοκυπρίων, τις παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την θρησκευτική φυσιογνωμία της Βόρειας κατεχομένης Κύπρου, την αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας σημαντικών μνημείων στην Μικρά Ασία, στην Τραπεζούντα αλλα και στην Κωνσταντινούπολη. Και επίσης να απαιτήσει από τον τούρκο ηγέτη, με την δύναμη που του προσφέρει η θέση που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την δύναμη που αντλεί από την Ομογένεια, να σταματήσει την ευθεία αμφισβήτηση της ύπαρξής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν ηταν σωστός χθες. Έχει την ευκαιρια σύντομα το επόμενο διάστημα να αποδείξει ότι επρόκειτο απλώς περί λάθους χειρισμού. Και αυτή η εκδοχή θα είναι η καλύτερη για όλους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Άλμα στο κενό: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες το τετ-α-τετ του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: