File Photo: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο άμυνας και διαστήματος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019. Photo via Unsplash.com, @timmossholder




Τις προτεραιότητές της οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της νέας επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός νέου κλάδου άμυνας και διαστήματος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, διορίζοντας στο σχετικό αξίωμα μια σύμμαχο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημιουργία ενός αμυντικού σκέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν εδώ και καιρό η Βρετανία, είναι μια απόπειρα της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακόψει τη μείωση της επιρροής της ΕΕ, την ώρα που αντιμετωπίζει ισχυρή αμερικανική πίεση να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

  • «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα… πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».

  • Η Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και μέχρι τώρα υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, θα είναι υπεύθυνη για τη νέα γενική διεύθυνση, ως επίτροπος αρμόδια για τη βιομηχανική πολιτική.

Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σ’ ένα στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, όμως έχει επίσης προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.

  • Το διάστημα γίνεται επίσης ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ θέλει να αναπτύξει από κοινού τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα που μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία εχθρικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ή να καταστρέψουν δορυφόρους.

Τα σχέδια θα βασιστούν σ’ ένα προτεινόμενο αμυντικό ταμείο 13 δισ. ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη και αγορά όπλων, με χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις έρευνες στον αμυντικό τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό αυτόν.

Κλιματική αλλαγή και ψηφιακή πολιτική

Αναφορικά με το Περιβάλλον και την Ψηφιακή Πολιτική, η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις κλιματικές και τις τεχνολογικές προκλήσεις, εμπιστεύθηκε έναν Ολλανδό και μία Δανή, αντιστοίχως. Πρόκειται για τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς και για την φιλελεύθερη Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι οποίοι αμφότεροι υπήρξαν υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν και αντίπαλοι της φον ντερ Λάιεν.

  • Ο Φρανς Τίμερμανς θα συντονίζει τις εργασίες που αφορούν την «πράσινη συμφωνία» για την οποία δεσμεύθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο με στόχο την υλοποίηση της υπόσχεσης για ουδετερότητα διοξειδίου του άνθρακα στον ορίζοντα του 2050 για την Ενωση.
  • Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το «μαύρο πρόβατο» της Σίλικον Βάλεϊ, σε εταιρείες της οποίας έχει επιβάλει πρόστιμα ρεκόρ, θα επιβλέπει το σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την προσαρμογή της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, θα παραμείνει επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, μία ασυνήθιστη απόφαση, αφού ένας άγραφος νόμος θέλει τον πρώην επίτροπο να μην αναλαμβάνει εκ νέου τις αρμοδιότητες που είχε στην προηγούμενη θητεία της Επιτροπής.

Συνολικά, η Κομισιόν της φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει οκτώ μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων: μεταναστευτική κρίση, εμπορικές εντάσεις προερχόμενες από τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Brexit, την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος.

  • Όλα τα μέλη της νέας Επιτροπής θα παρουσιασθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Κατά το παρελθόν, ορισμένοι από τους προτεινόμενους Ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αποκλεισθεί κατά την διάρκεια των ακροάσεων αυτών.

Στην νέα Επιτροπή, ορισμένοι υποψήφιοι έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιμετώπισης της διαφθοράς Olaf , ανεξάρτητος θεσμός, ερευνά την Σιλβί Γκουλάρ, στο πλαίσιο υπόθεσης θέσεων εικονικής απασχόλησης και τον Πολωνό Γιάνους Βοτσιεσόφσκι, επίτροπο αρμόδιο για την Γεωργία, για «ατασθαλίες σχετικά με την πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων».

  • Όταν ερωτήθηκε για την Σιλβί Γκουλάρ, η φον ντερ Λάιεν επέμεινε στο τεκμήριο της αθωότητας και δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Olaf.

Μετά τις ακροάσεις, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ψηφισθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μακριά από τις αξίες της ΕΕ, το μήνυμα της Ούρσουλα στην Τουρκία: Τί είπε για πρόσφυγες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: