Το 60% των Αμερικανών θεωρεί σοβαρό πρόβλημα τη συνομιλία του προέδρου Τραμπ με τον Ζελέσκι

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ομιλεί στο τηλέφωνο. White House Photo by Joyce N. Boghosian




Πάνω από το 60% των Αμερικανών πιστεύουν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ερευνήσει τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.

Η δημοσκόπηση των  ABC News/Ipsos, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει ότι το 43% των Αμερικανών δηλώνει ότι η συνομιλία του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελέσκι είναι ένα “πολύ σοβαρό” πρόβλημα και το 21% το χαρακτηρίζει “κατά κάποιο τρόπο σοβαρό”.

Ωστόσο, ένα 36% δηλώνει ότι οι αποκαλύψεις δεν είναι σοβαρές.

Οι απαντήσεις διαφέρουν σοβαρά ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, με τους Δημοκρατικούς να θεωρούν σοβαρό το ζήτημα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το 91% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι η συνομιλία Τραμπ-Ζελέσκι είναι πολύ ή αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Μόλις το 32% των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει το ίδιο.

Η έρευνα επίσης διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν εξεπλάγησαν από την κίνηση του προέδρου Τραμπ να ενθαρρύνει τον ηγέτη ξένης χώρας να ερευνήσει έναν πολιτικό του αντίπαλο.

Μόλις το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελέσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν. Το 83% δηλώνει πως δεν εξεπλάγη.

Υπόμνημα του Λευκού Οίκου από την συνομιλία των δυο ηγετών στις 25 Ιουλίου επιβεβαιώνει ότι ο Τραμπ κατ’ επανάληψη ζήτησε από τον Ζελέσκι να συνεργαστεί με τον δικηγόρο του, Ρούντι Τζουλιάνι, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα Ουίλιαμ Μπαρ για να ερευνηθούν οι Μπάιντεν.

Στην δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνεται ερώτημα για την παραπομπή του προέδρου. Ομως άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που την βλέπουν θετικά.

Δημοσκόπηση των NPR-PBS NewsHour-Marist δείχνει ότι το  49% των Αμερικανών εγκρίνουν την παραπομπή, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση των Hill-HarrisX  επίσης διαπίστωσε ότι το  47% υποστηρίζει την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Με πληροφορίες από The Hill

Υπέρ της έρευνας για καθαίρεση Τραμπ η κοινή γνώμη των ΗΠΑ, υποστηρίζει η Νάνσι Πελόσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: