Την προσάρτηση των ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Όχθης αναγγέλλει εκ νέου ο Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε εποικισμό της Δυτικής Οχθης.EPA/AMIR COHEN / POOL




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να προχωρήσει στην προσάρτηση όλων των ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Όχθης, επαναλαμβάνοντας μια προεκλογική υπόσχεση που είχε κάνει πριν πέντε μήνες. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι ισραηλινοί εποικισμένοι είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία να αγνοήσει την διεθνή συναίνεση και να προχωρήσει στην προσάρτηση, πιθανόν με την στήριξη μόνο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

“Με τη βοήθεια του Θεού θα επεκτείνουμε την ισραηλινή κυριαρχία σε όλους τους εποικισμούς ως τμήμα της [βιβλικής] γης του Ισραήλ, ως τμήμα του κράτους του Ισραήλ” είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου μιλώντας από τον εποικισμός Ελκάνα της Δυτικής Οχθης., όπου παρακολούθησε τελετή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Ναμπίλ Αμπου Ραϊνάχ, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπας, δήλωσε ότι η εξαγγελία Νετανιάχου αποτελεί “συνέχιση των προσπαθειών για την δημιουργία ενός απαράδεκτου τετελεσμένου που δεν θα οδηγήσει σε καμιά ειρήνη, ασφάλεια ή σταθερότητα”.

Με πληροφορίες από Reuters

ΗΠΑ και Ταλιμπάν στο “παρά πέντε” συμφωνίας μετά από 18 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: