Την ευλογία του Αναστάσιου έλαβαν οι Έλληνες μαθητές στην Αλβανία για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ευλογεί τους μαθητές. Πηγή φωτογραφίας: romfea.gr




Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 15 Ιουλίου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ευλόγησε τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά, που στην Αλβανία ξεκινάει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στον καθεδρικό ναό Τιράνων, όπου ιερούργησε. Διαβάστηκε μια ειδική ευχή.

  • Στη σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τις οικογένειες «να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθούν και τα κατηχητικά σχολεία της Εκκλησίας». Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος, να μη το πω αμάρτημα, να εμποδίζουμε τα παιδιά να μάθουν την Ορθόδοξη πίστη εγκαίρως. Αλλιώς δεν θα μπορεί να είναι συνειδητά μέλη της Εκκλησίας. Είναι βασικό χρέος των οικογενειών και καμία δικαιολογία δε φτάνει για να ερμηνεύσει τυχόν απουσίες».
  • Να σημειωθεί ότι και σε ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Αλβανἰας διαβάστηκε ευχή για την πρόοδο των νέων. Για παράδειγμα στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος διάβασε ευχή για τους μαθητές και τους φοιτητές, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος στο ναό του αγίου Δημητρίου.
Πηγή φωτογραφίας: romfea.gr

Είναι ιδιαίτερη η φροντίδα του κ. Αναστασίου για τους νέους και το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά με πολλούς τρόπους. Κεντρική του στόχευση είναι η μόρφωση των παιδιών, ώστε και μέσω αυτής να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.

Πηγή φωτογραφίας: romfea.gr

Γι’ αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας λειτουργεί εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, εννιάχρονα σχολεία, λύκεια, κολέγια, ακόμη και Πανεπιστήμιο. Αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ξεχωρίζουν και για τις υποδομές του και για την ποιότητα των σπουδών τους.

  • Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που τα υπεραγαπά και τα στηρίζει ποικιλότροπα, τα παιδιά στην Αλβανία ξεκινούν για άλλη μια φορά το δύσκολο μα τόσο όμορφο αγώνα για να κατακτήσουν τη σοφία. Ο Μακαριώτατος εργάζεται να ανοιχθεί το παράθυρο της παιδείας, για να μπορούν από αυτό να κοιτάνε διαφορετικά τον κόσμο, να ατενίζουν καινούργιους ορίζοντες και να προσφέρουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για τους συνανθρώπους τους.

Εκτός από αυτό, όμως, βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, αγωνιώντας για τη σωτηρία και της δικής τους ψυχής, μεταδίδοντας, εφόσον τα παιδιά το θέλουν, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά, μ’ ένα λόγο όσα έζησε, φανέρωσε και δίδαξε ο Χριστός.

Δεν είναι αρκετή η γνώση για την κατάκτηση της ζωής και των υψηλών κορυφών της. Για ένα αύριο με περισσότερο φως και λιγότερα αδιέξοδα, για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, χρειάζονται ιδανικά και αξίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να γεμίσει τις καρδιές των νέων ανθρώπων με ό,τι αυτές λαχταρούν.

Η Ορθοδοξία είναι ο γνησιότερος χώρος της ελπίδας, της φιλίας, της κοινωνικότητας, της ανόδου, της προκοπής των νέων. Αυτό, που κατά βάθος έχουν ανάγκη και αναζητούν σήμερα τα παιδιά, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα, που μεγαλώνουν, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ξεθωριασμένο και γεμάτο από παγίδες και κινδύνους, είναι ο Θεός. Καλά είναι τα γράμματα ή η εκμάθηση επικερδών τεχνών, όμως πραγματική μόρφωση είναι η ευσέβεια. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει την παιδεία του Θεού, για να είναι άρτιος.

ΠΗΓΗ: romfea.gr

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης «Θρησκείες για την Ειρήνη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: