Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ , αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλά σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας




Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή αναφορικά με το φάκελο της Novartis και τη σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει την Κυριακή για τη Νέα Υόρκη για να λάβεις μέρος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ το πρόγραμμά του θα έχει γίνει γνωστό ως την Παρασκευή.

Αναφέρθηκε στην πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ήπειρο και άσκησε δριμεία κριτική στην παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Τέλος, ενημέρωσε για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς το ΔΝΤ και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξει κερδοσκοπία στις τιμές των καυσίμων.

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων και απαντήσεων του κ. Πέτσα.

Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί, σήμερα, περιοδεία στην Ήπειρο. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι είμαστε διαρκώς κοντά στην ελληνική Περιφέρεια. Στην επίσκεψη αυτή προτάσσει, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

Την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, με επίσκεψη στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Είναι η πρώτη μονάδα στην Ελλάδα, που θα παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, καθιστώντας την Περιφέρεια Ηπείρου μια «Πράσινη Περιφέρεια».

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του συνοδεύτηκε από τη μείωση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση απορριμμάτων, κατά 10% για τους δήμους και 15% για τους πολίτες.

Την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, με επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Υπογραμμίζεται ότι το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, στο Ε.Π. « Ήπειρος 2014-2020».

Την ανάδειξη της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, με επίσκεψη στο χωριό Βίτσα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020, θα έχει ολοκληρωθεί ο προκαταρκτικός φάκελος, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο 2021, θα κατατεθεί στην UNESCO και ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2014, αλλά ακολούθησε, δυστυχώς, μια μεγάλη περίοδος αδράνειας.

Την προώθηση ζητημάτων του πρωτογενή τομέα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αγρόκτημα της Ιερής Μονής Βελλά. Στόχος είναι η ανάδειξη της σύζευξης του πρωτογενή τομέα με την επαγγελματική εκπαίδευση και με την περιβαλλοντική μέριμνα.

Το αγρόκτημα προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και πολίτες και συνεργάζεται με κτηνοτρόφους και παραγωγούς, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας και ωφέλειας στους κατοίκους της περιοχής, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε και σχετική Αγροτική Σχολή.

Αναφορικά με την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Δ.Ν.Τ: Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ομολόγους του, στο Eurogroup, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν συνεχεία, έστειλε χθες σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάνουμε, έτσι, ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με πολλαπλά οφέλη για όλους:

1ον. Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη, περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν, έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού, για 10ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

2ον. Θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς, που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3ον. Θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

4ον. Θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας.

5ον. Μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας.

Σχετικά με την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ.: Με την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των πολιτικών Αρχηγών στη Δ.Ε.Θ., αναδείχθηκε η μεγάλη διαφορά στις προτεραιότητες και τον πολιτικό λόγο μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε συγκροτημένο σχέδιο με δωδεκάμηνο ορίζοντα, έτσι ώστε να κριθεί από τους πολίτες στην επόμενη Δ.Ε.Θ.. Ανέπτυξε το σχέδιο που φέρνει ανάπτυξη για όλους, νέο πλούτο στη χώρα, περισσότερες επενδύσεις και βέβαια περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με το σύνθημα «είμαστε εδώ». Επέλεξε να «ξεχάσει» τους πολίτες και να απευθυνθεί στο εσωκομματικό του ακροατήριο, αποδεικνύοντας πως δεν διδάχθηκε τίποτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, στις 7 Ιουλίου. Περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς να παρουσιάσει καμία πρόταση για το σήμερα και το αύριο και κατέφυγε, άλλη μια φορά, στο λαϊκισμό και, δυστυχώς, στο ψέμα. Ενδεικτικά, σημειώνω:

Είπε ότι εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού. Τέτοιος λογαριασμός, όμως, ουδέποτε υπήρξε. Και βέβαια ουδείς συμφώνησε, ή έστω ενημερώθηκε στην Ευρώπη. Αν υπήρχε, γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε για το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού», τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου; Ο κ. Τσακαλώτος, που ήταν Υπουργός Οικονομικών δεν το ήξερε; Και έπειτα: Αν είχαν συμφωνήσει σε αυτή την «ιδέα», γιατί ο κ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε ερώτηση στον Επίτροπο Μοσκοβισί, για το τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας; Θα ρωτούσε, ο κ. Παπαδημούλης, αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε, ήδη, μειώσει τα πλεονάσματα στο 2,5% του Α.Ε.Π., ή θα πανηγύριζε κάθε μέρα;

Αλλά, και επί της ουσίας: Η δήθεν λύση του κ. Τσίπρα έμπλεκε ανόμοια πράγματα – τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ούτε λογαριασμός δημιουργήθηκε, ούτε τέτοιο ζήτημα συζητήθηκε, ποτέ ,στο Eurogroup.

Είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας, ότι η σημερινή Κυβέρνηση ξέχασε όσα έλεγε, ως αντιπολίτευση, για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς ό,τι υποστήριζε από το 2016, ό,τι ακριβώς δήλωνε πέρυσι στη Δ.Ε.Θ., ό,τι έλεγε σε σειρά συνεντεύξεών του σε ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κι αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, συνοψιζόταν στη φράση «δώστε μου λίγο χρόνο να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να θέσουμε το ζήτημα στην διάρκεια του 2020 και να πετύχουμε μειωμένα πλεονάσματα στο Προϋπολογισμό του 2021».

Αυτό το πλαίσιο έχει παρουσιάσει στις διεθνείς του επαφές και ως Πρωθυπουργός, αλλά και είναι πλέον φανερό, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται, πλέον, επισήμως στο τραπέζι.

Είπε, ακόμη, ο κ. Τσίπρας, ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ξανάγινε ανέκδοτο. Ανέκδοτο ήταν οι μουσαμάδες, που αυτός εγκαινίασε.

Εμείς υιοθετούμε τη λύση που υποστηρίζουν όλοι οι φορείς της πόλης ,έτσι ώστε να έχουμε και Μετρό και αρχαία, με το μικρότερο κόστος, το συντομότερο δυνατό. Είναι, άλλωστε, η ίδια λύση που εφαρμόστηκε από την κυβέρνησή του, για τα ευρήματα στο σταθμό Αγία Σοφία, όπως είχε γίνει και με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό της Αθήνας.

Προσπάθησε, ο κ. Τσίπρας, να εξωραΐσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Την αλήθεια την ξέρουν καλύτερα οι εργαζόμενοι, καθώς στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε η υποδηλωμένη, η αδήλωτη εργασία, αλλά και η μερική απασχόληση. Και αυτή την κατάσταση επιχειρούμε να βελτιώσουμε, με τις διατάξεις που εισάγουμε στο διυπουργικό νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».

Εμφανίστηκε, ο κ. Τσίπρας, ικανοποιημένος, επίσης, από την δουλειά που έκανε η κυβέρνησή του στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. «Ξέχασε» τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που χαρακτήριζαν το κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, κολαστήριο και ντροπή. Όπως, «ξέχασε» και το γεγονός ότι, τη στιγμή αυτή, διεξάγονται έρευνες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την OLAF και, σε εθνικό επίπεδο, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες: Αύριο, το πρωί, ο Πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας κ. Zulkifli Hasan, ενώ το απόγευμα θα προεδρεύσει σύσκεψης, με αντικείμενο την επεξεργασία του νέου Αθλητικού Νομοσχεδίου.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, στο πνεύμα ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, θα εγκαινιάσει την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer, σε συνέχεια της σημαντικής απόφασης της εταιρείας, να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Χ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τη Novartis ήθελα να ρωτήσω. Λέτε ότι είναι ζήτημα της Βουλής, της Δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί συντεταγμένα. Προς τα πού κλίνετε με αυτά τα οποία έχετε ακούσει; Πότε θα ξέρουμε αν είστε υπέρ μιας εξεταστικής, μιας προανακριτικής, τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο ή και για τον πρώην Πρωθυπουργό; Είναι στο μυαλό σας ένα ειδικό δικαστήριο για τον κ. Τσίπρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών. Το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αύριο, όπως ξέρετε, θα λάβουν γνώση στην Ολομέλεια, τα κόμματα. Επομένως, θα έχουμε την τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, για τη θέση που θα τηρήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι αυτήν την ώρα είναι το κατάλληλο timing για να ανοίξει αυτή η υπόθεση; Το λέω, γιατί βλέπουμε τον Πρωθυπουργό τους τελευταίους δύο μήνες να επενδύει σε ένα αφήγημα, που αφορά πρωτίστως στην οικονομία, στη μείωση των φόρων και στη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει να κάνει το έργο της και η Βουλή το δικό της. Εφόσον διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη ο φάκελος στη Βουλή, η Βουλή δεν μπορεί παρά να εξετάσει το ζήτημα αυτό. Η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ανακοινωθεί αύριο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή θα μπορούν κάποιοι βουλευτές σας να επιλέξουν να ψηφίσουν κάτι άλλο, για παράδειγμα σύσταση προκαταρκτικής εξεταστικής επιτροπής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε όλα αυτά τα θέματα πάντα το ζήτημα της συνείδησης του βουλευτή είναι αυτό που προέχει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν σας έχει ανακοινωθεί καν η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα περιμένετε μέχρι αύριο να το δείτε αυτό και θα δούμε τα υπόλοιπα στην πορεία.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ’ αυτού επίσης. Έχει αποφασιστεί, έστω αν θα κάνετε κάποια κίνηση προς σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής, Προκαταρκτικής Επιτροπής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο.

ΧΡ. ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ: Θα ήθελα να μας πείτε, σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική. Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.; Και πέρα από αυτό. Ποιους επενδυτές είναι προγραμματισμένο να συναντήσει και αν έχουν οριστικοποιηθεί κάποιες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα λάβετε πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού πριν από την αναχώρησή του. Ελπίζουμε, μέχρι την Παρασκευή, να έχετε πλήρη ενημέρωση για όλες τις συναντήσεις που θα έχει μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Επ’ αυτού. Ποια είναι η βασική στόχευση συνολικά όλου του ταξιδιού; Δηλαδή, πού στοχεύει η Ελληνική Κυβέρνηση με αυτό το ταξίδι; Θα συναντηθεί και με τον Έντι Ράμα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει έναν βασικό σκοπό. Να προωθήσει όλα τα θέματα, που αφορούν τη χώρα. Ορισμένα από αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με τη διεθνή μας παρουσία, που σχετίζονται και με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλα ζητήματα έχουν να αναδείξουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης και το γεγονός ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα και είναι ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις, ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Και ένα άλλο ζήτημα είναι, να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πλέον στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις και έχει λόγο για τη διαμόρφωσή τους, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

ΒΙΚ. ΣΑΜΑΡΑ: Στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί τελικά με τον κ. Ζάεφ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα το έχετε μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο το αργότερο.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκατε στην υπόθεση της Λέρου και σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε τελικά. Τι ισχύει; Γιατί μας λέγατε ότι γίνονταν εκτεταμένες έρευνες, σε σχέση με την περίπτωση της Λέρου.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι έρευνες συνεχίζονται και δεν έχω κάποια πληροφόρηση ότι έχει αρχειοθετηθεί το θέμα. Όταν θα έχουμε οριστική κατάληξη, θα ενημερωθείτε με επίσημη ανακοίνωση.

ΓΑΒΡ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαν υπάρξει οι γνωστές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια κατευνασμού ή αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Έκτοτε, δεν έχουμε καμία εικόνα για το αν έχουν εφαρμοστεί αυτές οι αποφάσεις. Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε, παρακαλώ, σχετικά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως βλέπετε, το τελευταίο διάστημα -και με τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού και τις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια- γίνονται συνεχείς αναφορές στο ζήτημα αυτό και από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Εμείς, σε όλες μας τις διεθνείς επαφές, έχουμε αναδείξει το ζήτημα των επιστροφών φυσικά από δικής μας πλευράς, το ζήτημα ελέγχου των συνόρων από δικής μας πλευράς και με τη συνεργασία των εταίρων μας. Και από την πλευρά της Τουρκίας τον έλεγχο των διακινητών, ώστε να έχουμε πραγματική εφαρμογή. Από εκεί και πέρα, μένει στην Τουρκία να δείξει ότι πράγματι θέλει την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

ΓΑΒ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Η ερώτηση αφορούσε την εφαρμογή, εκ μέρους των Ευρωπαίων, των σχετικών αποφάσεων.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό που προέχει είναι να μην νομίζει κανείς ότι η συμμετοχή στη Συνθήκη Σένγκεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και υποχρεώσεις. Όλα αυτά, συζητούνται, όπως ξέρετε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο θέμα της πετρελαϊκής κρίσης, παρακολουθεί η Κυβέρνηση τις εξελίξεις και με ένα ενδεχόμενο αύξησης των τιμών της βενζίνης ή του πετρελαίου, των καυσίμων γενικώς. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια έκτακτα μέτρα, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που μπορών να ανακοινώσω, σήμερα, είναι ότι θα υπάρξει μια λεπτομερής ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης -και συγκεκριμένα από τη Γραμματεία Εμπορίου- για τους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια στο καύσιμο και να μην εκμεταλλευτούν ορισμένοι πονηροί το γεγονός ότι αυξήθηκε η διεθνής τιμή πετρελαίου για να αυξήσουν τις εγχώριες τιμές, ενώ είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο σε προγενέστερο χρόνο. Θα υπάρξει ανακοίνωση για τα συνεργεία ελέγχου και τις ενέργειες που γίνονται.

Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς προχωράμε τις επόμενες εβδομάδες. Ένα ζήτημα, το οποίο είχε τεθεί και στον Πρωθυπουργό, όπως ξέρετε, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, που φυσικά ακουμπά πολύ περισσότερο νοικοκυριά. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το εξετάσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Εκπρόσωπε, να επιστρέψω λίγο στο θέμα της Novartis και να σας ρωτήσω, σχετικά με τη διαχείριση του θέματος και αν έχετε άποψη επ΄ αυτού εσείς. Γιατί ακούγεται από στελέχη της Ν.Δ. ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, καθότι δεν έχει βουλευτική ασυλία, μπορεί να κληθεί άνετα στη Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου να μην υπάρξει σπουδή από τη μεριά της Κυβέρνησης. Δηλαδή, να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Δικαιοσύνη και εν συνεχεία να έρθει η Βουλή, εφόσον προκύψει ζήτημα ποινικής του εμπλοκής. Έχετε άποψη επ΄ αυτού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Την άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα την γνωρίζετε, όπως ήδη είπα. Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε εικασία, αυτή τη στιγμή.

ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση για υποκρισία, διγλωσσία, διπροσωπία, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι απαντάτε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ότι η θέση μας παραμένει ακριβώς η ίδια. Θυμίζω –όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές- ότι κάναμε τα πάντα, πρώτα να μην υπογραφεί και μετά να μην κυρωθεί αυτή η Συμφωνία. Από τη στιγμή που κυρώθηκε, έχουμε πει ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς. Και τι κάνουμε; Με όλες τις δυνάμεις που έχουμε και τις συναντήσεις που έχουμε διεθνώς σε όλα τα fora, προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές της συνέπειες. Έχουμε πει, πολλές φορές, για την εκστρατεία για τα μακεδονικά προϊόντα. Και έχουμε πει ότι δεν θα ανοίγει και δεν θα κλείνει κανένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. εάν δεν ικανοποιούνται τα ελληνικά συμφέροντα. Όπως ξέρετε, θα προχωρήσει η διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Εδώ είμαστε να τα δούμε αυτά στην πορεία.

ΓΑΒ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν προβλήματα στην τήρηση της Συμφωνίας από την άλλη πλευρά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω. Θα υπάρξει ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΝΙΚ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, που λέτε, ότι συνεχίζεται, περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, της Βόρειας Μακεδονίας, από τη Αλβανία; Γνωρίζετε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από τις συζητήσεις στην Ευρώπη, αυτό που έχουμε αποκομίσει -και αυτό που βλέπουμε και εμείς και η δική μας θέση- είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Ευχαριστώ πολύ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: