Τη Δευτέρα στο σχολείο με τη μαντήλα η μαθήτρια: Ατυχής στιγμή, λέει ο λυκειάρχης

File Photo: Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου και η μαθήτρια Άλαα Χαράρα. Photo via Twitter, @KChampiaouris
Κανονικά θα πάει τη Δευτέρα στο Λύκειο όπου φοιτά η Άλαα Χαράρα, η μαθήτρια που την Παρασκευή εκδιώχθηκε από τον διευθυντή του σχολείου της επειδή φορούσε μαντίλα.

Το Σάββατο το απόγευμα, με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, συναντήθηκαν η μαθήτρια συνοδευόμενη από τον πατέρα της, μαζί με τον υπουργό, τον διευθυντή του σχολείου, Λοΐζο Σέπο, τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανό Λούη και τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκο Νικηφόρου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση υπουργός Παιδείας είπε πως θεωρεί ότι «το θέμα έχει λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για το καλό της μαθήτριας, των συμμαθητών της και του σχολείου».
«Οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, γι’ αυτό παρακαλούμε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να δώσουμε έμφαση στο σχολείο και στα παιδιά», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαμπιαούρης, δόθηκε λύση στο ζήτημα και η μαθήτρια θα πάει τη Δευτέρα «χαρούμενη και ευτυχισμένη στο σχολείο της και θα έχει την πλήρη στήριξη του Διευθυντή της, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και του υπουργού της», για να προσθέσει ότι «οποιαδήποτε άλλη κίνηση γίνει σίγουρα δεν θα ήταν προς όφελος των παιδιών».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η πειθαρχική έρευνα για το θέμα που διεξάγεται από λειτουργό του Υπουργείου συνεχίζεται, διευκρινίζοντας ότι το ένα θέμα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του το Σάββατο το πρωί ότι η έρευνα αναμένεται να είναι έτοιμη τη Δευτέρα.

Σε ερώτηση αν η Άλαα θα συνεχίσει να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο, ο υπουργός Παιδείας είπε πως «θα είναι στο σχολείο της κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και μάλιστα με την πλήρη στήριξη του Διευθυντή και όλων εμάς των υπολοίπων».
Σε άλλη ερώτηση αν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο σχολείο που φοιτά η Άλαα, είπε: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται μετά από αυτά που έχουμε αποφασίσει σήμερα. Αν υπάρχει κάποιος λόγος πολύ ευχαρίστως, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει λόγος να περάσω από το σχολείο».

Συνέχισε σημειώνοντας ότι «το θέμα έχει λυθεί και το Υπουργείο τις πολιτικές του της κάνει πράξη με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή, φυλή, θρησκεία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει διαμαρτυρία από τους μαθητές τη Δευτέρα στο σχολείο, ο κ. Χαμπιαούρης διεμήνυσε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμιά διαμαρτυρία».

Διερωτήθηκε για ποιο λόγο να υπάρξουν διαμαρτυρίες, αφού η έρευνα συνεχίζεται και το θέμα έχει λυθεί.

Η ίδια η μαθήτρια στις δικές της δηλώσεις είπε πως το ζήτημα έχει λυθεί και η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με αυτά που έχουν λεχθεί σήμερα. «Τη Δευτέρα θα πάω σχολείο κανονικά και θα επικεντρωθώ στα μαθήματα μου», συμπλήρωσε.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέρερε τα εξής: «Με πρωτοβουλία μας λύθηκε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο και η Άλαα συνεχίζει να φοιτά στο σχολείο της, με την πλήρη στήριξη του Διευθυντή της, του ΥΠΠΑΝ και του ΔΜΓΕ. Οι πολιτικές μας προάγουν τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς φυλετική, θρησκευτική ή άλλη διάκριση».

Λ.Σέπος: Θα την υποδεχθώ με αγάπη

Ο Διευθυντής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, Λοΐζος Σέπος, είπε ότι τη Δευτέρα η Άλαα θα πάει στο σχολείο όπως είναι με τη μαντίλα.

«Με αγάπη θα την υποδεχθώ, θα τη στηρίξω και θα την καθοδηγήσω, όπως κάνω τόσα χρόνια με όλους τους μαθητές», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές», το οποίο διερευνάται από το Υπουργείο.

Ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων, Κυριάκος Νικηφόρου, είπε πως από την πρώτη στιγμή οι οργανωμένοι γονείς είχαν συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό, γνωρίζοντας ότι η πολιτική αυτού του κράτους «είναι να γίνεται αποδεκτή η διαφορετικότητα, η όποια θρησκευτική πεποίθηση, αλλά και χωρίς διαχωρισμό του οποιουδήποτε φυλετικού ή χρωματισμού των ανθρώπων».

«Από τη συνάντηση που είχαμε», είπε, «φάνηκε καθαρά ότι ήταν μια ατυχής στιγμή. Όλοι μας θα πρέπει να χαμηλώσουμε πλέον τους τόνους για να μπορέσουμε να λειτουργήσει το σχολείο σωστά. Αν υπάρχουν προβλήματα θα πάμε να τα δούμε και να δώσουμε λύσεις επί τόπου στο σχολείο».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Θύελλα αντιδράσεων για τον διευθυντή που έδιωξε μαθήτρια με μαντήλα στην Κύπρο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal